14.2.20

Κέντρο Επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας στην Τρίπολη

Στην Τρίπολη θα βρίσκεται η έδρα του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής προστασίας Πελοποννήσου, ενός από τα 13 συνολικά -ένα σε κάθε Περιφέρεια-, που θα δημιουργηθούν προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων αντιμετώπισης κινδύνων. 
Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προχωρεί με γρήγορες διαδικασίες ώστε τις επόμενες εβδομάδες να έχει χωροθετηθεί το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων, στην περιοχή της Τρίπολης.
Αυτά έγιναν γνωστά, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγ. Νίκας με τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά. 
Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία -τον οποίον ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε αργότερα στους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου- συγκροτούνται 13 περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων, στα πρότυπα του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων “ώστε όλοι οι φορείς αντιμετώπισης κινδύνου (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό, Ενοπλες Δυνάμεις) να μπορούν, κάτω από μία στέγη, να συντονίσουν πολλά διαφορετικά συμβάντα. 
Η ολοκλήρωση των εν λόγω κέντρων θα γίνει σε βάθος τριετίας, η  τους θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και ευελπιστούμε ότι θα κατασκευήείναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο του 2023”. 
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε, επίσης ότι ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία προβαίνει σε σημαντικές παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να διασφαλίσει και το ζήτημα της πρόληψης -κι όχι μόνο της αντιμετώπισης- κινδύνων:
“Θεσπίζεται η πρόληψη μέσα από τις διαδικασίες της κήρυξης μιας περιοχής σε ειδική κινητοποίηση, στα πρότυπα της κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με αυτό δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα έργα, εργασίες, υπηρεσίες, προμήθειες όχι απλώς για την αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά για την πρόληψη επαπειλούμενου κινδύνου.
Δίνει ακόμα τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από την επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, να προχωρήσει στην κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση έργων άμεσης ανάγκης υλοποίησης που αφορούν σε τέσερις κατηγορίες, 
α) καθαρισμούς και β) συντήρηση δασικών δρόμων, 
γ) διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δ) εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων μικρής κλίμακας. Δηλαδή ό,τι χρειάζεται να γίνει όσον αφορά την πρόληψη, χωρίς να παρεμβαίνει πλέον η γραφειοκρατία από όλες τις μεχρι τώρα εμπλεκόμενες υπηρεσίες”.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου