13.2.20

ΒΙΝΤΕΟ - Τεράστια κομμάτια πάγου, αποκολλούνται από παγετώνα της Ανταρκτικής

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχουν επηρεάσει σημαντικά τον κύκλο ζωής των παγετώνων.
Αν και ο παγετώνας του Pine Island (PIG) στη δυτική Ανταρκτική φαίνεται να χάνει πάγο τα τελευταία 25 χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο υποχωρεί πλέον, έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από εικόνες που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
Την Τρίτη, η Υπηρεσία ανακοίνωσε πως ένας από τους δορυφόρους της κατέγραψε ένα περιστατικό μετακίνησης και απώλειας πάγου, μεγάλου μεγέθους και δημοσιοποίησε ένα βίντεο time lapse, βασισμένο σε 57 εικόνες από ραντάρ δορυφόρου.
Οι εικόνες καταγράφουν μια χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, με την τελευταία εικόνα να παρουσιάζει τον παγετώνα στις 10 Φεβρουαρίου.
Ο συγκεκριμένος παγετώνας, του Pine Island, έχει μέγεθος 300 κυβικά χιλιόμετρα και έχει διαπιστωθεί πως πάνω του έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, οι οποίες συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αυξάνονται, έως ότου μεγάλα κομμάτια του παγετώνα, αποκολλούνται. Το μεγαλύτερο από αυτά τα κομμάτια έχει ονομαστεί  B-49.Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία εκτιμά πως το μέτωπο του παγετώνα, το οποίο έχει πάχος κατά μέσο όρο 500 μέτρα, θα συνεχίσει να χάνει κομμάτια πάγου με αυξανόμενο ρυθμό.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Ντρινκγουότερ, ειδικό επιστήμονα της Υπηρεσίας, «αυτό που μας κάνει να ανησυχούμε είναι πως τα καθημερινά στοιχεία που λαμβάνουμε, αποκαλύπτουν έναν δραματικό ρυθμό με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αλλοιώνει το τοπίο της Ανταρκτικής».
Το λιώσιμο του παγετώνα PIG και του γειτονικού παγετώνα Thwaites, είναι σημαντικό στοιχείο, καθώς συνδυαστικά μπορεί να αυξήσει την στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά 1,2 μέτρα, σύμφωνα με τη NASA.
Όπως υποστήριξε ο καθηγητής Έρικ Ρίγκνοτ, μιλώντας στο Radio Sputnik, στις 31 Ιανουαρίου, «ανησυχούμε πως η διαδικασία μέσω της οποίας η μάζα των παγετώνων μειώνεται, θα αρχίσει να επιταχύνεται εν καιρώ».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου