13.2.20

ΠΥΛΟΣ - Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Θαν.Φιλιππόπουλο

Με τιμές εν ενεργεία δημάρχου κηδεύεται σήμερα στην Πύλο ο πρώην υπουργός, βουλευτής Μεσσηνίας και δήμαρχος Πύλου Θανάσης Φιλιππόπουλος.
 
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον πολιτικό που συνέδεσε το όνομά του με τη Μεσσηνία, την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986 και το Δήμο Πύλου, θα δοθεί στις 3.30 το μεσημέρι, στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο.
Ο Θανάσης Λεων. Φιλιππόπουλος γεννήθηκε στο Κορυφάσιο το 1934. Γιος αγρότη, τελείωσε το γυμνάσιο στην Πύλο αριστεύοντας σε όλες τις τάξεις και βραβευθείς επανειλημμένα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κάτοχος των ειδικοτήτων: Γενικής Χειρουργικής και Γυναικολογίας – Μαιευτικής. Ασκησε το επάγγελμα του γιατρού από το 1969 στην Καλαμάτα.
Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τους φοιτητικούς συλλόγους. Πριν τη δικτατορία, του είχε ανακοινωθεί από τον αείμνηστο πρόεδρο Γεώργιο Παπανδρέου ότι είχε επιλεγεί ως υποψήφιος της Ενωσης Κέντρου στις εκλογές του 1967, που δεν έγιναν, λόγω επιβολής της δικτατορίας. Αναμείχθηκε στη μάχιμη πολιτική το 1974 και κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Από το 1977 μέχρι και το 1993 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Μεσσηνίας. Διετέλεσε υπουργός για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας από το Φεβρουάριο του 1987 μέχρι το Μάρτιο του 1989.
Την εποχή που διετέλεσε υπουργός, καταρτίστηκε πενταετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης 112 δισ. δρχ. για τη Μεσσηνία και πολλά μεγάλα έργα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του (Νοσοκομείο Καλαμάτας, αεροδρόμιο, νέο στρατόπεδο, δικαστικό μέγαρο, ΤΕΙ Καλαμάτας, Θεραπευτήριο Χρονίως Πασχόντων στα Φιλιατρά, μαρίνα Πύλου, εθνικός δρόμος κ.ά.).
Από το 1994 έως το 1998 ήταν νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Εξελέγη δήμαρχος Πύλου από το 1999 έως και το 2002 και ήταν αυτός που πρωτοστάτησε και κατασκεύασε το Κλειστό Γυμναστήριο Πύλου, το νέο Δημαρχείο σε συνέχεια του υπάρχοντος, εξασφάλισε την αγορά της οικίας του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα από την Εθνική Τράπεζα και άλλα έργα στην Πύλο και τη γύρω περιοχή.
Ψηφίσματα και ανακοινώσεις για την απώλεια και την προσφορά του Θανάση Φιλιππόπουλου εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος, η “Νέα Πελοπόννησος” του Πέτρου Τατούλη, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Πύλου και ο πρώην γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πάζιος.ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου