15.2.20

Απεργία στα ΜΜΜ της Αθήνας την Τρίτη: Χειρόφρενο σε μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και μετρό , αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ταλαιπωρία αναμένει τους κατοίκους της Αθήνας την προσεχή Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, καθώς οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και μετρό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.
Η απόφαση των εργαζομένων εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) και αφορά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί λίαν συντόμως στη Βουλή των Ελλήνων.
«Η κυβέρνηση, ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός).
Και διεκδικούν:
  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ, ώστε να αρθεί το ασφαλιστικό κενό των προηγούμενων ετών και ανάληψη του κόστους από το Κράτος.
  • Επαναφορά των ΒΑΕ όπου έχουν καταργηθεί και την επέκτασή τους στις ειδικότητες της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.
  • Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.».
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια».
«Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι "κόστος" ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου