6.12.13

Νέα βόμβα: «Μπλόκο» του ΙΚΑ στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Μέχρι και 12 χρόνια περισσότερη δουλειά


Νέα βόμβα: «Μπλόκο» του ΙΚΑ στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Μέχρι και 12 χρόνια περισσότερη δουλειά

«Μπλόκο» στην πρόωρη (από 5 έως και 12 χρόνια) συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ 150.000 ασφαλισμένων που υπολογίζεται ότι έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά στον ΟΑΕΕ και σε άλλα ταμεία, βάζει η διοίκηση του Ταμείου με εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε και θα εφαρμοστεί ακόμη και για συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί!
Η εγκύκλιος, στηριζόμενη σε έγγραφο του τμήματος Διαδοχικής Ασφάλισης της Γεν. Γραμματείας. Κοινωνικών Ασφαλίσεων που διαχωρίζει την κατοχύρωση από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (δηλαδή επιβάλλει να έχουν συμπληρωθεί ταυτόχρονα τόσο οι απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις όσο και η απαιτούμενη από την νομοθεσία ηλικία) προβλέπει ότι “στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην συνέχεια στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και ενεργοποιούν εκ νέου την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ τα έτη 2011 - 2012, κατοχυρώνουν τις προϋποθέσεις εξόδου “εφ' όσον πληρούν και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις για την κατοχύρωση που ισχύουν για τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος” ενώ “η κατοχύρωση, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης όταν ο ασφαλισμένος είχε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ”.
Ποιοι θίγονται
Με αυτό το δεδομένο, το ΙΚΑ θα εξετάζει εάν κατά το έτος της επανασύνδεσης του ασφαλισμένου συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται κατά περίπτωση (ημέρες ασφάλισης - ηλικία - ανηλικότητα τέκνου) θίγοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως μητέρες ανηλίκων και γυναίκες και άνδρες που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα σε σχέση με τα ισχύοντα (π.χ ο ΟΑΕΕ δεν έχει καθεστώς συνταξιοδότησης με ανήλικο). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μητέρας ασφαλισμένης αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ασφαλίζεται στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2009, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5500 ημέρες ασφάλισης και ασφαλίζεται και πάλι στο ΙΚΑ το 2011 (το παιδί της έχει ήδη ενηλικιωθεί το 2010).
Η ασφαλισμένη δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ως μητέρα ανηλίκου κατά την στιγμή της κατοχύρωσης του δικαιώματος (το 2010) και θα πρέπει να βγει στη σύνταξη στα...62 με μειωμένη (αντί στα 50 που είχε θεμελιώσει το 2009) ή στα 67 με πλήρη (αντί στα 55). Το “μπλόκο” θα μπει και για αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και για συντάξεις οι οποίες έχουν ήδη δοθεί (“θα ανακληθούν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις) ενώ για αιτήσεις οι οποίες θα υποβληθούν από σήμερα και μετά, οι χρόνοι επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθενείας ή συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και τα πλασματικά έτη “δεν θα συνυπολογίζονται για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας στην διαδοχική ασφάλιση (απαιτείται ενεργός ασφαλιστικός δεσμός καθ' όλο το διάστημα των 1500-500 ή 1000-300 ημερών με το ΙΚΑ)”, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο.
Γιώργος Γάτος-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου