6.12.13

Χάος έχει προκαλέσει στη βορειοδυτική Ευρώπη η θύελλα Ξάβερ

Η θύελλα Ξάβερ, η οποία σαρώνει από την Πέμπτη τη βορειοδυτική Ευρώπη, στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην Αγγλία, ενώ προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και χάος στις μεταφορές. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι πιθανώς είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει την ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια.
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το Φράγμα του Τάμεση, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει την πόλη του Λονδίνου από πλημμύρες κατά τη διάρκεια παλιρροιών, θα παραμείνει κλειστό από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ προειδοποίησαν για «τα πιο σοβαρά, παράκτια παλιρροϊκά κύματα στη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια». Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε δύο έκτακτες συνεδριάσεις με σκοπό να συζητηθεί η στρατηγική δράσης, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας. Ο οδηγός ενός φορτηγού σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Σκωτία, ενώ ένας άνδρας σε αναπηρικό καροτσάκι καταπλακώθηκε από δέντρο που έπεσε επάνω του εξαιτίας των δυνατών ανέμων στην κεντρική Αγγλία.
Τουλάχιστον 100.000 σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο έμειναν χωρίς ρεύμα, 80.000 εκ των οποίων ήταν στη Σκωτία.
Στη δυτική Δανία μια 72χρονη επιβάτης φορτηγού έχασε τη ζωή της όταν το όχημα ανατράπηκε από τους ισχυρούς ανέμους.
Στο αεροδρόμιο του Αμβούργου της Γερμανίας, 120 από τις 337 πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε πως πιθανώς θα υπάρξουν περαιτέρω ακυρώσεις και καθυστερήσεις και την Παρασκευή. Το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών προειδοποίησε τους πολίτες πως πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μέχρι την Κυριακή.
«Το πραγματικά επικίνδυνο σε αυτή την καταιγίδα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα μαίνονται ακόμα για πολλές ώρες», δήλωσε Γερμανός μετεωρολόγος. «Ο κίνδυνος πλημμύρων στις παράκτιες περιοχές είναι ιδιαίτερα μεγάλος», τόνισε.
Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, το πιο πολυσύχναστο της Σκανδιναβίας, ακύρωσε την Πέμπτη όλες τις πτήσεις μέχρι την Παρασκευή το πρωί εξαιτίας της καταιγίδας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου