12.12.13

Δημοψήφισμα για ανεξάρτητο κράτος, εξήγγειλε η Καταλονία

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού «κράτους», παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης που θεωρεί αντισυνταγματική τη διεξαγωγή του.
«Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα την επόμενη χρονιά», στις 9 Νοεμβρίου 2014, δήλωσε σήμερα ο Μας.
«Επιθυμείτε η Καταλονία να γίνει κράτος; Ναι ή όχι;», θα είναι το πρώτο ερώτημα. Και αν η απάντηση είναι «ναι», «Επιθυμείτε το κράτος αυτό να είναι ανεξάρτητο;», θα είναι το δεύτερο ερώτημα που θα τεθεί στους 7,6 εκατομμύρια κατοίκους της περιφέρειας, διευκρίνισε ο Μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα δοθεί χρόνος στο ισπανικό κράτος, τους κρατικούς θεσμούς να διαπραγματευτούν με τις καταλανικές αρχές τη μορφή που θα πρέπει να λάβει το δημοψήφισμα αυτό στο υπάρχον νομικό πλαίσιο».
Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι θα αντιταχθεί με όλα τα νομικά μέσα σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα με θέμα την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ήδη ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρδόν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι είναι αντισυνταγματικό.
«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα (?) διότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τον νόμο», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλφόνσο Αλόνσο, ένας εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου