26.10.17

Οδοιπορικο του BBC στην Μάνη


ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ !!!
 
Τους απόγονους των αρχαίων Σπαρτιατών αναζητά στη Μάνη το βρετανικό δίκτυο BBC, που φιλοξενεί ένα εκτενές οδοιπορικό στην περιοχή. «Αυτή είναι η γη των Μανιατών, μιας μικρής κοινωνίας που λέγεται ότι προέρχεται από τους Σπαρτιάτες, τους θρυλικούς μαχητές της αρχαίας Ελλάδας» γράφει ο δημοσιογράφος Σταβ Δημητρόπουλος.

Στη συνέχεια, το εκτενές δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του Γιώργου Οικονομέα από το Νεοχώρι της Μάνης.

«Ορίστε το λαλάγγι σου» είπε ο Γιώργος Οικονομέας στον δημοσιογράφο, δίνοντάς του μια τραγανιστή λωρίδα ζύμης τηγανισμένη σε παρθένο ελαιόλαδο. «Αν θες να πάρεις μια γεύση του πώς θα ήταν η ζωή στην αρχαία Σπάρτη, δεν χρειάζεται να ψάξεις παραπέρα. Είμαστε όσο περισσότερο Σπαρτιάτες γίνεται» δήλωσε ο Κ. Οικονομέας.

Το βρετανικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι μετά τη νίκη των Σπαρτιατών επί των Αθηναίων κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Σπάρτη έφτασε στο απόγειο της δύναμής της τον 5ο π.Χ. αιώνα.
Η κυριαρχία της, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Το 371 π.Χ., οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν από τους Θηβαίους - κάτι που σηματοδότησε την αρχή του τέλους. Αλλά οι Σπαρτιάτες που ζούσαν στην χερσόνησο της Μάνης, προστατευμένοι στον Ταΰγετο, «κράτησαν» και κατάφεραν να προστατεύσουν τα εδάφη τους από τους Θηβαίους και αργότερα τους Οθωμανούς και άλλους ξένους εισβολείς. Οι Μανιάτες, όπως λέει το BBC, έγιναν ο φόβος και ο τρόμος τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Τονίζει, επίσης, ότι οι Μανιάτες «ασχολήθηκαν» με την πειρατεία ενώ εργάζονταν και ως μισθοφόροι.

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου