28.10.17

Οικογενειακά επιδόματα: Αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια περιορίζουν τους δικαιούχους

Αυτές τις αλλαγές ζητούν οι δανειστές να εφαρμόσει το Υπουργείο Εργασίας
Διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις συνθέτουν το «παζλ της διαπραγμάτευσης» μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των Θεσμών αναφορικά με τη χορήγηση τόσο των προνοιακών επιδομάτων, όσο και των οικογενειακών που χορηγεί ο ΟΓΑ.
Σε άλλο μήκος κύματος φαίνεται πως βαδίζουν Υπουργείο Εργασίας και δανειστές για το θέμα της χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων. Οι Θεσμοί θεωρούν ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί εξοικονόμηση 259 εκατομμυρίων εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2018 – 2019, απατείται γερό «κούρεμα» και νέα αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης σε όλο το φάσμα των παροχών. Ουσιαστικά δηλαδή οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μία συνολική μεταρρύθμιση. 
Αναλυτικά, οι δανειστές -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων- δεν φαίνεται να πείθονται από το περιβόητο «spending review», δηλαδή το «κούρεμα» των κρατικών δαπανών, ως μέσο για να χρηματοδοτηθούν τα οικογενειακά επιδόματα με τη μορφή που έχουν σήμερα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει περίπου 160 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν, ώστε χωρίς περικοπές και «κουρέματα» να διορθωθούν και να μην υπάρξουν στρεβλώσεις.
Προς επανεξέταση και διαπραγμάτευση βρίσκονται οι εξής παροχές:
  • οικογενειακά επιδόματα 
  • επιδόματα αναπηρίας
  • μεταφορικά επιδόματα
  • επιδότηση ενοικίου
  • φοιτητικές παροχές
Αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα 
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηριζόμενοι στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζητούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και αναδιάρθρωση των παροχών υπέρ του πρώτου και του δεύτερου παιδιού.  Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να επισπευστεί κατά ένα έτος, το 2018, αντί για το 2019, η εφαρμογή του «αντίμετρου» που έχει θεσπιστεί για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, το ζήτημα της χορήγησης των επιδομάτων θα απασχολήσει δανειστές και ελληνική κυβέρνηση και για το επόμενο χρονικό διάστημα.


newsbomb.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου