26.10.17

Ο "Δαίδαλος " σαρώνει την Κρήτη

Κατολισθήσεις που καθιστούν δυσχερή και σε πολλά σημεία επικίνδυνη την κυκλοφορία στο Εθνικό Δίκτυο επί του Βόρειου Οδικού Άξονα, είναι μερικά από τα προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση που πλήττει από  τα ξημερώματα το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης.
Επί ποδός βρίσκονται οι Δήμοι, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, ενώ παράλληλα συστήνουν προσοχή προς όλους,  όσοι διέρχονται τον ΒΟΑΚ.
Στο ύψος της Παναγιάς της Χαρακιανής, από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο, έχουν πέσει βράχια, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, η οποία ξεκίνησε και πάλι πριν από μισή ώρα. Χώματα και λάσπες σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου αποτελούν κίνδυνο για τους οδηγούς. Οι τροχονόμοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία, όμως λόγω των «ουρών» που έχουν σχηματιστεί, η ταχύτητα επιβάλλεται να είναι μειωμένη και η προσοχή όλων σε εγρήγορση.
Η ένταση της βροχής είναι τόσο μεγάλη που το τελευταίο 24ωρο έχει δημιουργήσει προβλήματα και σε αγροτικούς δρόμους, κυρίως της δυτικής Κρήτης. Από την πλευρά του Λασιθίου, ανατολικά της Κρήτης, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, καθώς η κακοκαιρία έχει πλήξει τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Ωστόσο, στα ορεινά του νομού Ρεθύμνου, στις περιοχές Ανώγεια και Μυλοπόταμο, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς η βροχόπτωση ήταν ελάχιστη τα τελευταία δύο 24ωρα.
Πάντως, μετά και από προειδοποιήσεις της ΕΜΥ όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης είναι σε επιφυλακή.
Προβλήματα στον Δήμο Πλατανιά
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Πλατανιά Χανίων, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που επικρατεί, ακατάπαυστα στην περιοχή από το πρωί και έχει πλήξει, κυρίως, το παραλιακό μέτωπο.
Δρόμοι πλημμυρισμένοι, φρεάτια μη ικανά να απορροφήσουν τον όγκο των νερών της βροχής και πολίτες που διαμαρτύρονται για την κατάσταση, είναι η εικόνα στην περιοχή.
Από τις 10 το πρωί μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, οι ποσότητες της βροχής είναι τεράστιες και πρόκειται για πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο.
«Έχουμε επιτάξει μηχανήματα ιδιωτών που μαζί με τα μηχανήματα του Δήμου σπεύδουν, όπου καλούνται για βοήθεια, με στόχο να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. Ήδη, έχουν αναφερθεί ζημιές σε ξενοδοχεία με πλημμυρισμένα υπόγεια, σε καταστήματα, ενώ λόγω ανεμοστρόβιλου υπήρξαν καταστροφές σε πέργκολες και σκεπές. Έδωσα εντολή να κλείσουν τα σχολεία και οι μαθητές να μεταφερθούν στα σπίτια τους με ασφάλεια, ενώ για αύριο όλα τα σχολικά μας συγκροτήματα θα παραμείνουν κλειστά» είπε ο δήμαρχος.
Αυτή την ώρα γίνεται καθαρισμός όλων των ρεμάτων και φρεατίων, ενώ μηχανήματα σπάνε τοιχία, ώστε να υπάρχει έξοδος των νερών προς τη θάλασσα. «Η ένταση της βροχής είναι αμείωτη. Προβληματιζόμαστε, δίνουμε τον αγώνα μας, αλλά το καιρικό αυτό φαινόμενο είναι ένας ισχυρός αντίπαλος» επεσήμανε ο κ. Μαλανδράκης.

Μ. Λαμπαθάκης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου