27.10.17

ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ το Σάββατο το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ στην Κυπαρισσία καθώς οι φορείς της πόλης τίμησαν την Παρασκευή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με καταθέσεις στεφάνων στην Άνω Πόλη, ενώ την ίδια ημέρα έγιναν σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης σχολική εορτή για το ιστορικό της ημέρας με οπτικοακουστικό υλικό.
Αναλυτικά την Παρασκευή στις 11.30 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την μαθητική νεολαία με τα αθλητικά σωματεία στο ηρώο της Επάνω Πόλης παρουσία των εκπαιδευτικών και αρχών της πόλης και του Δήμου Τριφυλίας..
ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΜΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
 Μισή ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε η κατάθεση στεφάνου μπροστά από το άγαλμα της Ελληνίδας μητέρας Ελένης Ιωαννίδη που θυσίασε όλα τα παιδιά της στον Ελληνοιταλικό πόλεμο, παρουσία των αρχών, εκπροσώπων της οικογένειας
Ιωαννίδη και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Συγκινητική ήταν η μικρή αναφορά μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική Κυπαρισσίας, στο τέλος των εκδηλώσεων του αιδεσιμώτατου του Ναού Αγίας Τριάδας π. Σταθόπουλου για την αυτοθυσία στην πατρίδα της Ελληνίδας Μάνας ως παράδειγμα που δύσκολα θα δούμε στην εποχή μας.
Να τονίσουμε ότι το Σάββατο θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανάσιο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία με τον πανηγυρικό της ημέρας από τον ιστορικό Γεώργιο Μαυροειδή. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο των προτομών του μητροπολίτη Χριστιανουπόλεως Γερμανού Ζαφειρόπουλου και του πρωτοσύγκελου Αμβρόσιου Φραντζή, ενώ στις 11.30 θα διεξαχθεί η Μεγάλη Παρέλαση των εκπαιδευτικών συγκροτημάτων της πόλης, των σωματείων και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με χορούς στην κεντρική πλατεία της πόλεως. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
             
ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ- ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΜΑΝΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ
 
Η Ελένη Ιωαννίδη δεν λύγισε ούτε στον θάνατο. Ιδίως οι Κυπαρίσσιοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Πρόκειται για την γυναίκα που ανακηρύχτηκε σύμβολο της Ελληνίδας μάνας του ’40. Η Ελένη Ιωαννίδη αποτέλεσε μία από τις εκατοντάδες μάνες που έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο. Βρήκε όμως το κουράγιο κι έστειλε ένα συγκλονιστικό τηλεγράφημα στον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξανδρο Κορυζή, λέγοντάς του, ότι για την Πατρίδα θα θυσίαζε και τα υπόλοιπα παιδιά της.
«Προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Αλ. Κορυζήν
Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωάννου Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιωάννου Ιωαννίδην να εκδικηθώσιν τον θάνατον του αδελφού των.
Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιωάννου Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της πατρίδας ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.
Γνωρίσατε βασιλέα μας ότι ύστατον επιφώνημά μου θέλει είναι:
Ζήτω η Πατρίς!
Ελένη Ιωάννου Ιωαννίδου,
Κυπαρισσία 2 Φεβρουαρίου 1941»
Η Ελένη Ιωαννίδου έχει τιμηθεί ως γνωστόν από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και τον τότε Δήμο Κυπαρισσίας, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπου ανακηρύχθηκε «σύμβολο της Ελληνίδας μητέρας του Έπους του 1940» και το 2009 πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική πόλη, τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της. Γ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
                                                       
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΧΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Σε σφραγισμένη συσκευασία θα διατίθεται πλέον το ελαιόλαδο στους χώρους μαζικής εστίασης από την 1η Ιανουαρίου 2018, όπως προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση, σύμφωνα και με την ιστοσελίδα insder και το ΑΠΕ.
Για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), στην πρόσφατη Υπουργική (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) προβλέπονται τα εξής:
Το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου