2.11.18

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για τον διαβήτη;

Μύθοι αλλά και η πραγματικότητα για διάφορα διατροφικά προγράμματα που υπόσχονται θαύματα αλλά…. χωρίς στοιχεία! 

Ξεκινώντας από την βασική αρχή, ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο να καταφέρει ο διαβητικός να ρυθμίσει καλύτερα το σάκχαρο αίματος του, ο κάθε διαβητικός σήμερα, γνωρίζει ότι αυτό καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό του.
Το τί ακριβώς πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο του διαβητικού ασθενούς, σε ποιες ποσότητες, ή τροφικούς συνδυασμούς, σε ποιές ώρες να καταναλώνει τα γεύματα του, κ.τ.λ σε συνάρτηση με την αγωγή που ακολουθεί (χάπια, ινσουλίνη, συνδυασμός των δύο, κ.τ.λ.), όλα αυτά καθορίζονται από τον θεράποντα γιατρό που παρακολουθεί τον διαβητικό. Ωστόσο υπάρχουν και οι λεγόμενες γενικές κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για την ενδεικνυόμενη διατροφή στον διαβήτη που είναι ευρέως γνωστές, και αυτές κατά βάση αναφέρουν τα εξής:
1. Παρακολουθήστε τα μεγέθη και τις θερμίδες σας.
2. Περιορίστε τα τηγανητά τρόφιμα, τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά και οτιδήποτε πολύ αλμυρό ή πολύ λιπαρό.
3. Προσθέστε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στην διατροφή σας, προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις άπαχες πρωτεΐνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
4. Καλύτερα και σταθερά επίπεδα σακχάρου αίματος επιτυγχάνονται όταν ο διαβητικός κάνει πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα
5. Αποφεύγετε το αλκοόλ και τα γλυκά
Εκτός από τα παραπάνω ωστόσο, κυκλοφορούν κατά διαστήματα είτε στον τύπο δημοσιεύματα είτε στο διαδίκτυο (συχνότερα), πληροφορίες για διάφορες δίαιτες που προβάλλονται ώς ΄΄κατάλληλες για διαβητικούς΄΄ καθώς ισχυρίζονται ότι ευρήματα επιστημονικών μελετών θέλουν τα εν λόγω διατροφικά προγράμματα να ωφελούν τον διαβητικό να χάσει βάρος και να ρυθμίσει καλύτερα το σάκχαρο του. Εμείς συγκεντρώσαμε στοιχεία γύρω από αυτές και σας τα παρουσιάζουμε μαζί με τους προβληματισμούς που εγείρουν…
Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες


Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε υδατάνθρακες επειδή έχετε διαβήτη. Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια δίαιτα που τους περιορίζει, όπως η Atkins ή η South Beach, μιλήστε στο γιατρό σας. Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων για τον διαβήτη τύπου 2 εξακολουθεί να έχει ανάμεικτα (θετικά και αρνητικά) αποτελέσματα. Πρέπει να αναφερθεί ότι πρόσφατη μετα- ανάλυση δεδομένων από 25 κορυφαίους ξένους επιστήμονες, υποστηρίζει ότι ότι αυτό το διατροφικό μοντέλο, μπορεί να «μειώσει αξιόπιστα τη γλυκόζη του αίματος» ώς πρώτο βήμα στη διαχείριση της νόσου, πριν την έναρξη άλλης θεραπευτικής αγωγής.
Μεσογειακή διαιτα

Αυτό το διατροφικό πρόγραμμα, που είναι παράλληλα ευρέως γνωστό για την ευεργετική δράση του στην προστασία της υγείας της καρδιάς μας, περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών καθώς και ψάρια, κοτόπουλο, καρύδια, ελαιόλαδο, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τι δεν θα τρώτε συχνά: Κόκκινο κρέας, βούτυρο και αλάτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Μπορείτε να έχετε κρασί με τα γεύματα, αλλά η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά μόνο ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα, δύο αν είστε άνδρας.
Δίαιτα Dash

Οι ειδικοί στη διατροφή προτείνουν αυτό το σχέδιο διατροφής, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σε πολλούς ανθρώπους, διότι δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα καρύδια και τα φασόλια. (Επιτρέπεται και για ορισμένα γλυκά. Θα πρέπει να τα φάτε με μετριοπάθεια.) Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2), κυρίως όταν αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος απώλειας βάρους με άσκηση.
Η Διατροφή της Ζώνης

Στόχος του είναι να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Τα γεύματα του περιλαμβάνουν κατά 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λίπος. Οι υδατάνθρακες αυτοί κατατάσσονται ως καλοί ή κακοί βάσει του γλυκαιμικού τους δείκτη. Θα μπορείτε να καταναλώνετε τρόφιμα όπως κοτόπουλο και κριθάρι, αλλά όχι πατάτες και κρόκους αυγών. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η Δίαιτα της Ζώνης είχε θετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο και επέφερε μείωση στο μέγεθος της μέσης, οπότε μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Ρωτήστε το γιατρό σας για αυτό.
Προσαρμοσμένα έτοιμα διαβητικά γεύματα

Υπάρχουν- κυρίως στο εξωτερικό, αρκετές εταιρίες τροφίμων που παρασκευάζουν έτοιμα γεύματα κατάλληλα για διαβητικούς καθώς έχουν μετρημένα τα στοιχεία εκείνα που χρειάζεται για να κρατηθεί ο γλυκαιμικός δέικτης χαμηλά. Είτε μιλάμε γι αυτό, είτε για απλώς έτοιμα ‘’διαβητικά γεύματα’’ που παραδίδονται σπίτι ή στο γραφείο σας είτε τα προμηθεύεστε εσείς από κάποιο κατάστημα για διαβητικούς, να είστε προσεκτικοί: Μπορούν να έχουν πολύ μεγάλους καταλόγους συστατικών και δεν είναι πάντοτε φιλικοί προς το διαβήτη. Συζητήστε με το γιατρό σας για να περιορίσετε τις επιλογές σας.
Διατροφή χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε κόκκους, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού. Τα άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως η κοιλιοκάκη πρέπει να το αποφύγουν. Η δημοφιλής πεποίθηση είναι ότι η χρήση τροφίμων χωρίς γλουτένη θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε την πέψη και να ενισχύσετε την ενέργεια και άρα συστήνεται και στους διαβητικούς, είναι ισχυρισμοί που δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Επιπλέον, η γλουτένη βρίσκεται σχεδόν παντού, από τα dressing σαλάτας μέχρι τις βιταμίνες. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε αυτή τη δίαιτα εκτός αν το συμβουλεύσει ο γιατρός σας.
Χορτοφαγικό διατροφικό μοντέλο

Ο περιορισμός ή η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων όπως το κοτόπουλο, το κρέας το αρνί κ.α. μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής, ωστόσο συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη που να παρουσιάζει στοιχεία ότι η χορτοφαγική διατροφή έχει απτά αποτελέσματα στον διαβήτη δεν υπάρχει. Και βέβαια σε αυτό δεν εννοούμε ότι ο χορτοφάγος θα καταναλώνει ‘’περίεργα υποκατάστατα κρέατος ή κοτόπουλου σε κυβοειδής μορφές μέσα σε διάφορα κουτάκια χορτοφαγικών γευμάτων, με άγνωστη διατροφική αξία. Γενικώς πάντως οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια φυτική διατροφή παίρνουν περισσότερες ίνες και λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από ό, τι οι μη χορτοφάγοι.
Ωμοφαγική διατροφή

Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα πιστεύουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος καταστρέφουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα Έτσι επιλέγουν να καταναλώνουν πολλά φρέσκα προϊόντα, σπόρους και ξηρούς καρπούς και παρασκευάζουν τα γεύματα τους τη βοήθεια συσκευών όπως αναμικτήρες (μπλέντερ)και αποξηραντήρες. Αν και η κατανάλωση αυτού του διατροφικού προγράμματος είναι πιθανό να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάνει τίποτα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Εν τέλει, υπάρχουν πιο υγιεινές και αποτελεσματικότερες δίαιτες.
Διαλειμματική νηστεία

Όλες οι διαφορετικές δίαιτες νηστείας είναι βασισμένες στη σκέψη ότι η εφαρμογή ενός περιστασιακού διαλειμματος από το φαγητό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και πιθανόν να αποφύγετε χρόνιες ασθένειες. Αλλά το να ακολουθείς αυτό το πρόγραμμα για περισσότερο διάστημα αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον με διαβήτη. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και η αφυδάτωση.

ΜΚ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου