3.11.18

Οι κακές δημοσκοπήσεις οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην οδό της λάσπης

Προφανώς τα στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου δε θα πρέπει να είναι και πολύ ενθαρρυντικά για το κυβερνών κόμμα.
Η χαμηλή συσπείρωση και η δημοσκοπική απόσταση από την ΝΔ προκαλούν ακόμα εκνευρισμό στο κυβερνών κόμμα, που ευελπιστεί τους δύο επόμενους μήνες να “μαζέψει” τη διαφορά.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η βιασύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προαναγγείλει μέσω διαρροών αποκαλύψεις και μάλιστα γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα σε ότι έχει να κάνει με την εξεταστική για την υγεία. Ήταν τέτοια η ξαφνική σπουδή της κυβέρνησης που η διαρροή περί σύστασης προανακριτικής για πέντε πρώην υπουργούς Υγείας έγινε, πριν ακόμα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ολοκληρώσει τις εργασίες της.
Η συγκεκριμένη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολλά και
σοβαρά ερωτηματικά κυρίως ως προς την κατεύθυνση που δείχνει να θέλει να προσδώσει στην πολιτική ζωή της χώρας. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις προφανώς και κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα πλήρους διαλεύκανσης τόσο των συγκεκριμένων υποθέσεων όσο και όλων εκείνων που αφορούν σε δημόσιο χρήμα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι όμως που θεωρούν ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι στον ευρύτερο επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Έναν σχεδιασμό που έχει ως βασικό άξονα την ενίσχυση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς και τον διαχωρισμό ανάμεσα στους “κακούς” που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα κατά το παρελθόν και τους “καλούς” που το κάνουν σήμερα.
Η υπόθεση με τη δημόσια υγεία θα είναι όπως φαίνεται πλέον καθαρά το πρώτο επεισόδιο που θα παιχτεί στην πολιτική σκηνή, με την υπόθεση novartis να αποτελεί το επόμενο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια αυτή τη φορά με τα δάνεια των κομμάτων μέσα σε σύντομο μάλιστα χρονικά διάστημα. Στην παραπάνω “τριλογία” είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στηρίξει το αφήγημά της, το οποίο θα αποτελέσει τη βασική οδό που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση η επιλογή του Μαξίμου να “κρεμάσει” στα μανταλάκια” τέσσερις πρώην υπουργούς της ΝΔ και έναν του ΠΑΣΟΚ δεν έπεσε ως "κεραυνός εν αιθρία". Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι μέσα από τους 18 μήνες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο σε βάρος στελέχους της Ν.Δ.

“Υποτίθεται ότι όλο αυτό το show έγινε για να ερευνηθούν τα σκάνδαλα στο φάρμακο αλλά από τις διαρροές που έχουν υπάρξει, ελάχιστα ασχολούνται με το φάρμακο. Είναι όμως εξόφθαλμες οι πολιτικές σκοπιμότητες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι αρνήθηκαν να διερευνηθεί και η δική τους περίοδος διακυβέρνησης. Το 2015 της “περήφανης διαπραγμάτευσης” ο κ. Κουρουμπλής ως υπουργός Υγείας ξέχασε να εκδώσει δελτίο τιμών για τα φάρμακα με αποτέλεσμα να μην περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη και να ωφεληθούν φαρμακοβιομηχανίες” τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που καρφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για απύθμενο θράσος και συμπληρώνουν ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να κάνει τον κήνσορα της ηθικής με επιθέσεις λάσπης εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων θα έπρεπε κανονικά να απολογείται για σειρά σκοτεινών υποθέσεων. Από την υπόθεση με τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας μέχρι τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Και από την απόπειρα να δοθεί "μπιρ παρά" το Ελ. Βενιζέλος μέχρι τις κατηγορίες Καμμένου προς Κοτζιά για σκάνδαλο με εταιρεία του Σόρος”. Την ίδια ώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση περιμένουν μεγαλύτερη πόλωση και περισσότερη “τοξικότητα” από την πλευρά της κυβέρνησης, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσει την συσπείρωσή της. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κλειστές συσκέψεις με τους συνεργάτες του έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα μπει στο παιχνίδι της κυβέρνησης” όπως σημειώνει  συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό θα επιμείνει στο να καθορίζει εκείνος τη δική του ατζέντα μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την επόμενη μέρα.
 
 Γ. Τρουπής

liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου