1.11.18

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΩ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Π.Δ. ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 
ΠΛΗΡΩΣ επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της στήλης τόσο από τις 5 Ιουνίου 2018, όσο και σε δημοσίευμά μας τέλος Σεπτεμβρίου για το τοσυνάμι αντιδράσεων που προκαλεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, καθώς μετά τον Δήμο Ζαχάρως νομικά θα κινηθεί και ο Δήμος Τριφυλίας.
ΖΑΧΑΡΩ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 
Μάλιστα ο Δήμος Ζαχάρως έχει ξεκαθαρίσει ότι συλλέγει υλικό για πιθανή προσφυγή μέχρι το Ευρωπαικό Δικαστήριο εκτός από το Συμβούλιο Επικρατείας, με αφορμή τα όρια δόμησης, τους περιορισμούς και τις ασάφειες του Διατάγματος. Tην Τετάρτη επίσης συνεδριάζει το Δ.Σ. Τριφυλίας το οποίο το πρώτο θέμα έχει τίτλο «Έγκριση της αριθ.26/2018 ΑΕΠΖ με θέμα: «Υποβολή αιτήματος  στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαλλαγή της περιοχής της Δυτικής Τριφυλίας από τις δεσμεύσεις– απαγορεύσεις και αποκλεισμούς που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta  προτεραιότητας που χρήζει αυστηρής προστασίας». Ουσιαστικά η Τριφυλία ζητά απαλλαγή από τους αποκλεισμούς που θέτει το Διάταγμα καθώς υπάρχει με απόφαση 16/2018 στις 18 Οκτωβρίου η Επιτροπή ποιότητας ζωής ανέλυσε το σκεπτικό με τον φάκελο που θα ετοιμάσει ο Δήμος. 
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΒΛΑΓΚΟΥΛΗΣ
ΗΧΗΡΗ όμως ήταν η νομική θεμελίωσης του θέματος που έθεσε ο δικηγόρος και πολιτευτής της Ν.Δ. Ηλείας κ.Θόδωρος Βλαγκούλης κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε πρόσφατα στην Ζαχάρω,  για το Πάρκο του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο οποίος ήταν καταπέλτης. 
Πιο αναλυτικά ο κ.Βλαγκούλης είπε στην ομιλία του ότι «Tο Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο θεωρώ ότι είναι αναπτυξιακή ταφόπλακα  για την ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως".
Σχετικά με τις προθέσεις του καθ΄ύλην  αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Φάμελου τόνισε ότι "το Προεδρικό Διάταγμα θα φέρει ισόρροπη ανάπτυξη, θα φέρει πλούτο για όλους, είναι προϊόν διαλόγου με τους κατοίκους αλλά ακόμη δέχθηκε και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και δήλωσε με οργή ότι οι δηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες, εκτός πραγματικότητας, αλλά και δηλώσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και καμία ισόρροπη ανάπτυξη θα φέρει, ούτε και πλούτο για όλους αλλά τον μόνο πλούτο που θα φέρει θα είναι για τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα για τις ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις) αλλά ακόμη καμία πρόταση των τοπικών κοινωνιών ελήφθη υπ’ όψιν για τη σύνταξη της περιβαλλοντολογικής μελέτης."
Για την ακύρωση του Π.Δ. το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό προέχει έναντι οποιασδήποτε άλλης ενέργειας  προέχει, υποστήριξε ο κ.Βλαγκούλης, αποτελεί την προσβολή του  από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, αφού:
α) Εφ΄όσον η περιβαλλοντολογική μελέτη σύμφωνα με την οποία συνετάγη και υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει ανατεθεί νόμιμα, δεν έχει περαιωθεί και παραδοθεί νόμιμα-σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, «περί σύνταξης μελετών, και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα τέτοιο πολύ σοβαρό θέμα.
Τόνισε μάλιστα ότι αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα ως προς τη σύνταξη της περιβαλλοντολογικής μελέτης επιβάλλεται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για την ανάδειξη των αδικημάτων, εφ’ όσον διαπιστωθούν.
Ακόμη ανέφερε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ακύρωση του Π.Δ.,  ως Αντισυνταγματικού, αφού σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ως προς την ανοικοδόμηση την αύξηση αρτιότητας από 10 στρέμματα στα 20, τον περιορισμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και άλλους σημαντικούς περιορισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την καθολική αδρανοποίηση ως προς τη χρήση των ατομικών ιδιοκτησιών αφού με αυτό τον περιορισμό δεν καταβάλλεται  χρηματικό ποσό στους θιγόμενους κύριους ακινήτων, ως αποζημίωση.
Αυτά προβλέπονται από το άρθρο 17 του Συντάγματος αλλά και από την οικουμενική διακήρυξη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του καταστατικού χάρτη της Ευρωπαϊκής ένωσης. Συμπεραίνοντας, ο κ. Βλαγκούλης ξεκαθάρισε ότι θέτει τον εαυτό του ως πολιτικό και νομικό, αρωγό του Δήμου,των κατοίκων και λοιπών φορέων στη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων των θιγομένων. 

--

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου