1.11.18

Θεμέλιο ζωής ο μητρικός θηλασμός

«Μητρικός θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής», είναι το κεντρικό σύνθημα που καθιερώθηκε φέτος από τη διεθνή κοινότητα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στην Ελλάδα η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται (κάθε χρόνο) 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δικτύωση, την πληροφόρηση και τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων, με σκοπό την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030 μέσω της διατροφής, της ασφάλειας τροφίμων και της μείωσης της φτώχειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό, οι 823.000 θάνατοι παιδιών, οι 20.000 θάνατοι μητέρων και οι οικονομικές απώλειες ύψους 302 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έμπρακτη στήριξη του θηλασμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 45% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως.
Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2018 απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης. Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, την δικαιοσύνη και την συνεργασία στην ανατροφή. Κλαδιά, φύλλα και βλαστοί αναπαριστούν την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Η γραμμή που εκτείνεται από την τριάδα και βγάζει φύλλα αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στον θηλασμό, τη διατροφή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση της φτώχιας.
Ο μητρικός θηλασμός έχει οικονομική ανταποδοτικότητα, γιατί βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποτελεί ένα από τα πρώτα δικαιώματα του νεογέννητου και προσφέρει στο μωρό την πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου