5.12.18

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Παρουσίαση του βιβλίου "ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ 1940-1944" του ΓΑΒΡΙΛΗ ΛΑΜΠΑΤΟΥ

Το πολιτιστικό στέκι ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ,
το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του βιβλίου του
Γαβρίλη Λαμπάτου

ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ 1940-1944 

το
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2018, στις 6 μ.μ.,
στο πολιτιστικό στέκι ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας).

Θα μιλήσουν
ο
Γιάννης Καρακατσιάνης, Δρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
και ο συγγραφέας του βιβλίου.
Συντονίζει ο δικηγόρος
Δημήτρης Καούνης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το 1940, τις παραµονές του ελληνοϊταλικού πολέµου, το KKE ήταν ένα κόµµα αποδιαρθρωµένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κοµµουνιστική Διεθνής έναντι του ναζισµού προξενούσαν σύγχυση στους κοµµουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί• ως το 1944 κατέστη κόµµα εξουσίας και απειλούσε να µετασχηµατίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστηµα όπως αυτό είχε διαµορφωθεί τις προηγούµενες δεκαετίες.
Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές µαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή – και το τίµηµα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δοµές εξουσίας των κοµµουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόµµατος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επιµέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδροµή Ελλήνων κοµµουνιστών από την ίδρυση του κόµµατος ως τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο.
Μια µελέτη πολιτικής ιστορίας σε µια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, µέσα από τις άγνωστες και ορισµένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΒΡΙΛΗ ΛΑΜΠΑΤΟ 
Ο Γαβρίλης Λαμπάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι πτυχιούχος του τµήµατος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, όπου και πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές στη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία. Είναι επίσης Διδάκτωρ της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου.
Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα: Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη (1949-1957), Η αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα (σε συνεργασία µε την Ελένη Αστερίου), Η µαταιωµένη ουτοπία: Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι (σε συνεργασία µε τον Γιώργο Κόκκινο και την Αφροδίτη Αθανασοπούλου).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου