8.12.18

ΜΕΘΩΝΗ - Ζητούν την αναστολή λειτουργίας του πεδίου βολής Σχίζας

Εκφράζουμε την πλήρη αντιθεσή μας στην απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης να δημιουργηθεί Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Πολεμικής Αεροπορίας, στην 120 ΠΕΑ του Αεροδρομίου Καλαμάτας.
Το 2014 η λειτουργία του Πεδίου Βολής Νήσου Σχίζας ανεστάλη,   μετά από πάνδημη και καθολική πολιτική  αντίθεση, αλλά –δυστυχώς-  εργοποίηθηκε πάλι το 2017. Με την  διεύρυνση της χρήσης του, απειλείται ο τόπος μας, με ακομα χειρότερη εξέλιξη.
Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, με διάσπαρτα μνημεία διεθνούς σημασίας και – σε μεγάλη έκταση – ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.
Η λειτουργία πεδίου βολής και υπερπτήσεων πάνω από τη περιοχή της Μεθώνης, με χαρακτήρα πολεμικών ασκήσεων, ειδικότερα το καλοκαίρι, ειναι ασύμβατη και αντιφατική με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της νοτιοδυτικής  Μεσσηνίας.  
Αυτό γίνεται τη στιγμή που, με τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται και προγραμματίζονται, η Μεσσηνία εξελίσσεται σε διεθνή τουριστικό προορισμό. Ενδεικτικά άναφέρουμε τη λειτουργία του Ξενοδοχειακού συγκρότηματος Costa Navarino και τα σχέδια της ιδιοκτήτριας εταιρείας για πέντε νέα ξενοδοχεία στη Γιάλοβα και Βελίκα.
Η περιοχή μας στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας εχει το προνόμιο να διαθέτει πολλές περιοχές NATURA 2000 (στην περιοχη της Πυλίας, στο Στενό της Μεθώνης, και στα νησιά Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγ. Μαρίνα και Βενέτικο). Μαζί με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τον κόλπο του Ναυαρίνου και την Σφακτηρία αποτελούν ενα οικοσύστημα που ανήκει στο ευρωπαικό οικολογικό δίκτυο ζωνών διατήρησης (Οδηγία 92/43 ΕΕ). Πρόκειται για περιοχή προστατευόμενη, σπάνιας ομορφιάς και παρόμοιες περιοχές χρήζουν ιδιαίτερης διατήρησης και οχι υποβάθμισης και σημαντικής διαταραχής των προστατευόμενων ειδών απο βαριές οχλήσεις. Σημειώνουμε επίσης οτι οι περιοχές αυτές αποτελούν το νοτιότερο μεταναστεύτικό σταθμό των αποδημητικών πτηνών των Βαλκανίων. Η διεύρυνση της αεροπορικής δραστηριότητας και η συνεπακόλουθη ηχορύπανση επιβαρύνουν το οικοσύστημα, και  είναι ασύμβατες με τη σύγχρονη λογική της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά το περιβάλλον. Σε περίπτωση υλοποίησης αυτών των σχεδίων η χώρα μας θα εκτεθεί διεθνώς και θα προκληθούν πολλές προσφυγές ακύρωσης στο Σ.Τ.Ε.
 
Ζητάμε από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει και πάλι την αναστολή χρήσης τού πεδιου βολής Νήσου Σχίζας μέχρι να αναζητηθεί εναλλακτική λύση εκπαίδευσης της Ελλήνικής Αεροπορίας σε συννενόηση με τους Δήμους, τους άλλους αρμόδιους Φορείς και τον Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής ο οποίος, μέχρι σήμερα, δεν έχει συγκροτηθεί !

Ζητάμε την ματαίωση κάθε προσπάθειας επέκτασης των δραστηριοτήτων της εν λόγω εκπαίδευσης και σε  πολεμικές αεροπορίες άλλων χωρών διότι το κόστος για τη περιοχή μας και το περιβάλλον θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου οφέλους.

Καλούμε τα Πολιτικά Κόμματα, τα Δημοτικά και Περιφεριακά Συμβούλια και τους βουλευτές της Μεσσηνίας να εκφράσουν την αντίθεση τους επιβεβαιώντας  τις σχετικές αποφάσεις που εχουν λάβει της τελευταίες δεκαετίες.



  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΘΩΝΗΣ
  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» - 3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου