8.12.18

Διεθνής Διαφάνεια: «Πλυντήριο» για «μαύρο» χρήμα η Γερμανία - «Ξέπλυμα» 30 δισ. το 2017!

Ολοένα και περισσότερο μαύρο χρήμα από το εξωτερικό εισρέει για ξέπλυμα στην γερμανική αγορά ακινήτων, επισημαίνει έκθεση του γερμανικού παραρτήματος της Transparency International που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην έδρα της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2017 το εν λόγω ποσό ξεπέρασε τα 30 δισεκ. Στοιχεία των ιταλικών διωκτικών υπηρεσιών δείχνουν ότι μέλη της μαφίας προσπαθούν να ξεπλύνουν τεράστια ποσά από το εμπόριο κοκαΐνης, αγοράζοντας ακίνητα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλλε, κατά την παρουσίαση της έκθεσης η επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Έντα Μίλερ τόνισε ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων στη γερμανική αγορά ακινήτων που οφείλεται εν πολλοίς στις μεγάλες ελλείψεις τόσο της γερμανικής νομοθεσίας όσο και του εξοπλισμού και στελέχωσης των γερμανικών διωκτικών αρχών απέναντι στις διασυνοριακές ροές μαύρου χρήματος».
Από την πλευρά του ο ειδικός σε χρηματοοικονομικά ζητήματα του κόμματος «Η Αριστερά», Φάμπια ντι Μάζι δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ύποπτων συναλλαγών παραμένει άγνωστο». Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί ωστόσο πως «κυρίως οι συμβολαιογράφοι θα όφειλαν να αναφέρουν στις αρχές ύποπτες αγοραπωλησίες».
Διεθνής Διαφάνεια Γερμανίας: «Συμμαχία κατά της διαφθοράς»
Η έκθεση αναφέρει ότι το τεράστιο ύψος των ετησίων συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, που έφθασαν το 2016 τα 236 δισεκατομμύρια ευρώ, δίνει πλείστες δυνατότητες σε όσους σκοπεύουν να ξεπλύνουν παράνομα ποσά. Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο πόσα ακίνητα και οικόπεδα ανήκουν σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού. Το υπάρχον μητρώο διαφάνειας θεωρείται ότι αφήνει πολλά παραθυράκια σε επίδοξους εγκληματίες. Παράλληλα μεσίτες και συμβολαιογράφοι προβαίνουν σπάνια σε καταγγελίες με αποτέλεσμα να μη συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου. Η Διεθνής Διαφάνεια ζητά να αποδεσμεύονται οι συμβολαιογράφοι από το ισχύον επαγγελματικό απόρρητο όταν αναφέρουν στις διωκτικές αρχές ύποπτες αγοραπωλησίες.
Ο εντοπισμός του πραγματικού ιδιοκτήτη ενός ακινήτου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τις γερμανικές διωκτικές αρχές, μιας και πολύ συχνά τα ακίνητα ανήκουν σε παράκτιες εταιρίες ή εταιρίες γραμματοκιβωτίου. Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ρίξει φως στη γερμανική αγορά ακινήτων και προτίθεται να αυξήσει το προσωπικό της υπηρεσίας Financial Intelligence Unit (FIU) που υπάγεται στις τελωνειακές αρχές με περίπου 475 ειδικούς. Οι αρμόδιοι της υπηρεσίας επικρίνουν πάντως τον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών από μεσίτες και συμβολαιογράφους. Από συνολικά 60.000 καταγγελίες για ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων το 2017 μόλις οι 20 προέρχονταν από μεσίτες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου