8.12.18

Γιορτινή περίοδος και κλοπές σε πολυσύχναστους χώρους. Πώς να προστατευτείτε

 Συμβουλές για μέτρα προστασίας εναντίον κλοπής περιουσίας σε εμπορικά αστικά κέντρα και πολυσύχναστους χώρους

Εισερχόμαστε προσεχώς στη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και η κίνηση των πολιτών στα εμπορικά κέντρα για τις αναγκαίες εορταστικές αγορές θα αυξηθεί.
Αναμένεται ωστόσο να παρατηρηθούν και περιστατικά κλοπών από ανυποψίαστους πολίτες ενόσω αυτοί επισκέπτονται πολυσύχναστα εμπορικά αστικά κέντρα, καταστήματα και εστιατόρια.
Για σκοπούς πρόληψης τέτοιων φαινομένων και επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία για αποτροπή των κλοπών από πρόσωπα, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν κινείται σε πολυσύχναστους δρόμους ή χώρους και να λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας του.
Ενδεικτικά, παρατίθεται ακολούθως σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν.
  • Όταν περπατάμε ή βρισκόμαστε σε πολυσύχναστους δρόμους ή δημόσιους χώρους, έχουμε τα χρήματα, τις τραπεζικές πιστωτικές κάρτες και τα κινητά τηλέφωνά μας στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων μας.
  • Όταν μεταφέρουμε τσάντα, να μην τοποθετούμε όλα τα χρήματα ή τις τραπεζικές πιστωτικές κάρτες μας μέσα στη τσάντα, εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο, αφού η τσάντα μας αποτελεί στόχο κλοπής από επιτήδειους.
  • Η τσάντα μας είναι προτιμότερο να μεταφέρεται με τρόπο, ώστε να έχουμε συνεχή οπτική επαφή με αυτήν.
  • Μπορούμε για παράδειγμα να τοποθετήσουμε τη τσάντα χιαστί στο σώμα μας, καθιστώντας δύσκολο για κάποιον να την τραβήξει και να την αποσπάσει από την κατοχή μας ή να την ανοίξει για να κλέψει το περιεχόμενο της.
  • Σε περιπτώσεις που επισκεπτόμαστε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και έχουμε πάντα στην κατοχή μας τα προσωπικά μας αντικείμενα, χωρίς να τα αφήνουμε εκτεθειμένα οπουδήποτε, όπως μέσα σε κάποιο δοκιμαστήριο ρούχων, ακόμη και αν θα απουσιάσουμε έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, αλλά και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού εκεί είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να αποτελέσουμε στόχο για κλοπή της περιουσίας μας από επιτήδειους.
  • Γενικότερα, προτρέπεται το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει οτιδήποτε το ύποπτο, όπως πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα, να ενημερώνει αμέσως την ΕΛ.ΑΣ
  • Τέλος, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη σωματική ακεραιότητα, ασφάλεια και υγεία μας, αποφεύγουμε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο, το οποίο ενδεχομένως να αντιδράσει και επιθετικά εναντίον μας.
Η διακριτική παρατήρηση των υπόπτων προσώπων και η άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας είναι ο ασφαλέστερος χειρισμός τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου