7.12.18

Συνεχίζει να ΠΡΟΚΑΛΕΙ ο Ζάεφ: Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα

H Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία δίκαιη λύση ανέφερε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και υπογράμμισε ότι από τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος η πιο σημαντική είναι αυτή που αφορά την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».
«Αυτό είναι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας, όμως, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα. Μοναδική μας φιλοδοξία είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Γι' αυτό είναι σημαντικό για εμάς να απεμπλακεί η πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το ζήτημα του ονόματος να λυθεί μόνιμα. Γι' αυτό φτάσαμε στην αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας την Πέμπτη σε ανοιχτή συζήτηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Πρόσθεσε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει το σεβασμό του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και υπενθύμισε ότι η ΕΕ απευθυνόταν στην ΠΓΔΜ με εκφράσεις όπως «η γλώσσα σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι αυτή είναι αναγνωρισμένη από το 1977, όπως χρησιμοποιούσε και την έκφραση «ο λαός σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονικό λαό».
«Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται από όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική για εμάς ονομασία FYROM. Το ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου