8.12.18

Τέσσερα νέα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα που πρέπει να προσέξεις

Ιδού τέσσερα βακτήρια που προκαλούν Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σεξουαλικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων του σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ.
Στο παρελθόν οι ασθένειες αναφέρονταν ως ΣΜΝ ή αφροδίσια νοσήματα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο όρος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις κερδίζει έδαφος και τείνει να αντικαταστήσει τα ΣΜΝ.
Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδίδονται και μέσω της χρήσης βελονών μετά τη χρήση τους από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια και δυστυχώς τείνουν να μεταλλάσσονται.
Nαϊσσέρια της μηνιγγίτιδας (Μηνιγγιτιδόκοκκος)
Μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα που επηρεάζει τον εγκέφαλο, διότι καταστρέφει την μεμβράνη του και μπορεί να αποβεί μοιραία. Αποτελεί την αιτία ουρογεννητικών λοιμώξεων.
Υπολογίζεται πως το 5% με 10% των ενηλίκων είναι φορείς και έχουν το βακτήριο στη μύτη και το λαιμό τους. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το βακτήριο μεταφέρεται στον παρτενέρ και μέσω του στοματικού σεξ, του γαλλικού φιλιού και άλλα είδη στενής επαφής μου μεταφέρουν μολυσμένα σταγονίδια.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα για το πως ακριβώς μεταφέρεται το βακτήριο. Μελέτη που διενεργήθηκε σε ετεροσεξουαλικούς άνδρες σε Καναδά και Ευρώπη που ήταν φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου απέδειξε πως η συντριπτική πλειοψηφία είχε νοσήσει επειδή δέχτηκε στοματικό σεξ.
Μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων
Είναι ένα από τα πιο άγνωστα βακτήρια και οι ρυθμοί εξάπλωσης του έχουν αρχίσει να προκαλούν ανησυχία στην ιατρική κοινότητα. Εντοπίστηκε το 1980 και υπολογίζεται πως μολύνει το 1% με 2% του πληθυσμού, ιδιαιτέρως τους εφήβους και τους νέους ενήλικες.
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα χλαμύδια και τη γονόρροια, με επίμονο ερεθισμό της ουρήθρας και του τραχήλου. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και γι αυτό το λόγο έχει συνδεθεί με στειρότητα, αποβολή, πρόωρη γέννηση ακόμα και θνησιμότητα.
Πλέον έχει γίνει πιο ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά και το προφυλακτικό είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής με φορέα μυκοπλάσματος.
Σιγκέλλα flexneri
Η σιγκέλλωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από μια ομάδα βακτηρίων με το γενικό όνομα Σιγκέλλα. Η μεταφορά γίνεται όταν κάποιος έρθει σε επαφή με ανθρώπινα κόπρανα. Στομαχικές διαταραχές, διάρροια, πυρετός είναι τα συμπτώματα.
Η σιγκέλλα προσβάλει κυρίως μικρά παιδιά και τουρίστες σε υποβαθμισμένες χώρες αλλά έχει παρατηρηθεί αύξηση στο ποσοστό αμφισεξουαλικών και ομοφυλόφιλων ανδρών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μεταφέρεται μέσω του στοματικού σεξ και έχει γίνει πλέον πιο ανεκτική στα αντιβιοτικά.
Αφροδίσιο Λεμφοκοκκίωμα (LGV)
Το LGV μπορεί να προκαλέσει ένα προσωρινό γεννητικό σπυράκι, και στη συνέχεια να εισβάλει το λεμφικό σύστημα του σώματος. Η λοίμωξη από το ορθό μπορεί να μιμηθεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές ανωμαλίες του παχέος εντέρου και του ορθού, όπως συρίγγια και στενώσεις.
Την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, ιδιαιτέρως σε αμφισεξουαλικούς και ομοφυλόφιλους άνδρες. Η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια του κολπικού ή πρωκτικού σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, ενώ η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει μια πορεία τριών εβδομάδων με αντιβιοτικά όπως η δοξυκυκλίνη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου