8.12.18

Τρόποι για να ζεστάνετε το υπνοδωμάτιο χωρίς να ανοίξετε θέρμανση

Χειμώνας: κόκκινη μύτη από το κρύο, κρύα δάχτυλα μέσα στα παπούτσια και – ίσως το χειρότερο όλων – έξοδα που αυξάνονται λόγω της θέρμανσης. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο, το μόνο δωμάτιο που χρησιμοποιείτε είναι το υπνοδωμάτιό σας. Γιατί, λοιπόν, να ανοίγετε θέρμανση για όλο το σπίτι; Με τους παρακάτω 9 τρόπους θα μπορέσετε να ζεστάνετε το υπνοδωμάτιό σας χωρίς να ανοίξετε την θέρμανση και μειώνοντας και την κατανάλωση ενέργειας.
Ψάξτε για σημεία που το δωμάτιο μπάζει Αν τα παράθυρα ή η μπαλκονόπορτα έχουν σημεία από τα οποία περνάει ο αέρας είναι πολύ εύκολο να μετατρέψουν το υπνοδωμάτιο σε… ψυγείο. Ελέγξτε τα λοιπόν και επισκευάστε τα. Αυτόματα το υπνοδωμάτιο θα γίνει πολύ πιο ζεστό.
Χρησιμοποιήστε πιο ζεστά σκεπάσματα Είναι η προφανής λύση που όμως θα σας λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του κρύου. Βγάλτε λοιπόν τις μάλλινες ή τις fleece κουβέρτες και βάλτε τις πάνω από το… πάπλωμα. Η ηλεκτρική κουβέρτα σίγουρα θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό.
Αλλάξτε τη φορά του ανεμιστήρα οροφής Όταν ο ανεμιστήρας γυρίζει αριστερόστροφα τότε δημιουργεί στον χώρο μια δροσερή αύρα. Αν όμως αλλάξετε τη φορά του και την κάνετε δεξιόστροφη (οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν διακόπτη γι αυτόν τον λόγο) τότε θα στείλει τον ζεστό αέρα της οροφής χαμηλότερα στο δωμάτιο – εκεί δηλαδή που τον χρειάζεστε.
Δοκιμάστε ένα σώμα θέρμανσης Οι ειδικοί συμφωνούν πως η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο είναι οι 18oC. Αν, όμως, η θερμοκρασία του δωματίου σας είναι πολύ χαμηλότερη τότε δοκιμάστε να βάλετε ένα σώμα για θέρμανση στον χώρο και βάλτε το αρκετά μακριά από το κρεβάτι ώστε να μην ρισκάρετε τα σκεπάσματα να έρθουν σε επαφή.
Φορέστε κάλτσες και σκουφί Αν το άλλο σας μισό προτιμάει τον χώρο κρύο και εσείς… τουρτουρίζετε, τότε ζεσταθείτε φορώντας κάλτσες και σκουφί. Θα κοιμηθείτε πολύ καλύτερα αν τα πόδια και το κεφάλι σας είναι ζεστά. Υπάρχει λόγος που σε παλιές φωτογραφίες βλέπουμε ανθρώπους να κοιμούνται με κάλτσες και σκουφιά!
Μετακινήστε το κρεβάτι μακριά από το παράθυρο Δεν είναι λύση για όλα τα δωμάτια, αλλά αν το κρεβάτι είναι ακριβώς κάτω από το παράθυρο (ή δίπλα στην μπαλκονόπορτα) τότε είναι πιθανόν να κρυώνετε. Το γυαλί παγώνει σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ως αποτέλεσμα θα κρυώνετε κι εσείς αν είστε κοντά του.
Βάλτε ένα χοντρό χαλί Μπορεί τα ξύλινα πατώματα να έχουν πολλά πλεονεκτήματα, η ζέστη ωστόσο δεν είναι ένα από αυτά. Κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και βάλτε στο πάτωμα ένα χοντρό χαλί που θα σας βοηθήσει να μονώσετε τον χώρο – θα σας φανεί πολύ χρήσιμο ειδικά το πρωί που ξυπνάτε και ακουμπάτε τα πόδια σας στο πάτωμα.
Καλύψτε τα παράθυρα  Οι εξωτερικές θερμοκρασίες μεταφέρονται μέσα από το τζάμι. Μπορείτε να μονώσετε εν μέρει τον χώρο σας αν  χρησιμοποιήσετε βαριές και χοντρές κουρτίνες. Διαλέξτε ένα χαρούμενο χρώμα που θα έρχεται σε αντίθεση με τον μουντό χειμώνα.
Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα Μπορεί να είναι ξεπερασμένη λύση, αλλά πιστέψτε μας: ακόμα λειτουργεί. Μια θερμοφόρα γεμάτη με ζεστό νερό είναι ιδανική για να σας ζεστάνει και να σας δώσει την θερμοκρασία που χρειάζεστε για να κοιμηθείτε... ξέγνοιαστοι!


spirossoulis.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου