7.12.18

Επιστρέφουν αύριο τα "Κίτρινα Γιλέκα"

Όλα δείχνουν ότι ριζοσπαστικά, υπονομευτικά στοιχεία, θα προσπαθήσουν ξανά να κινητοποιηθούν" το Σάββατο κατά τη διάρκεια του τέταρτου Σαββατοκύριακου κινητοποιήσεων των "κίτρινων γιλέκων", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, αιτιολογώντας την κινητοποίηση μιας δύναμης των δυνάμεων ασφαλείας "σε μεγάλη κλίμακα" που θα έχει ως άξονα μια μεγαλύτερη κινητικότητα και ικανότητα αντίδρασης. Οι αρχές αναμένουν "περίπου χίλιους ανθρώπους (στο Παρίσι), αλλά μεταξύ αυτών των ατόμων υπάρχουν και κάποιοι υπερβολικά βίαιοι", πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας τη λύπη του που "οι τρεις αυτές τελευταίες εβδομάδες (των κινητοποιήσεων) γέννησαν ένα τέρας που έχει ξεφύγει από τους γεννήτορές του".
Στην κινητοποίηση αυτή θα μετάσχουν σύμφωνα με τον Καστανέρ "περίπου 10.000 (άνθρωποι) σε όλη τη Γαλλία".
Ο υπουργός δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μετάσχουν και βίαια στοιχεία από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι "μέλη του προσωπικού της Ασπίδας του Θριάμβου είπαν ότι είδαν έναν Γερμανό και έναν Πορτογάλο να σπάνε στην Αψίδα του Θριάμβου" το περασμένο Σάββατο.
Συνολικά 89.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν αύριο στη Γαλλία, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι όπου θα αναπτυχθούν επίσης για πρώτη φορά στην γαλλική πρωτεύουσα περίπου δώδεκα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής.
Τα θωρακισμένα αυτά οχήματα "δεν είναι ο στρατός, δεν είναι άρματα μάχης, είναι εξειδικευμένα μέσα της εθνικής χωροφυλακής που επιτρέπουν κυρίως την άρση των οδοφραγμάτων", σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μετά τη θεαματική βία των προηγούμενων Σαββατοκύριακων των κινητοποιήσεων, "εξελίξαμε τη δύναμη" θέλοντας να έχει "μια μεγαλύτερη κινητικότητα για να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στην στρατηγική της διάλυσης και της μετακίνησης που ακολουθούν οι ταραξίες".
Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τις συλλήψεις που έγιναν χθες Πέμπτη 151 ανθρώπων κοντά σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, σημειώνοντας ότι η αστυνομία προχώρησε σε αυτές έπειτα από "πραγματικά βίαια επεισόδια" που έγιναν στην κοινότητα αυτή των Ιβελίν.
Οι εικόνες που δείχνουν δεκάδες νέους, με τα χέρια στην πλάτη ή στο κεφάλι "είναι σκληρές (...) αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να τις εντάξουμε σε ένα πλαίσιο", σημείωσε ο Καστανέρ, υπογραμμίζοντας ότι ρίφθηκαν "δεκάδες γκαζάκια σε οδοφράγματα που φλέγονταν" ακριβώς πριν από τις συλλήψεις αυτές που προκάλεσαν πολεμική.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σημείωσε τέλος ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του βουλευτή Νικολά Ντιπόν-Ενιάν όσον αφορά δηλώσεις του με τις οποίες κατηγορούσε "τους ταραξίες του κ. Καστανέρ" ότι λεηλάτησαν την Αψίδα του Θριάμβου το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι κατά την διαδήλωση των "κίτρινων γιλέκων".
"Για την τιμή των γυναικών και των ανδρών αυτών (των δυνάμεων της τάξης) αποφάσισα να καταθέσω μήνυση κατά του κ. Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ο οποίος αναίσχυντα, στους κόλπους της Εθνοσυνέλευσης τόλμησε να πει, το παραθέτω, ότι ήταν οι 'ταραξίες του κ. Καστανέρ' που λεηλάτησαν την Αψίδα του Θριάμβου. Θα δούμε αν αυτός ο κύριος θα τολμήσει να μας αντιτάξει το βουλευτικό του αξίωμα. Θα προσθέσει και όνειδος στην προσβολή", σημείωσε στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε την παραμονή της "IV Πράξης" της κινητοποίησης των "κίτρινων γιλέκων" στη Γαλλία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου