Η οικονομική κρίση έφερε υψηλά ποσοστά των μετρητών και η ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, τους Έλληνες να βάζουν χρήματα κάτω από το στρώμα.
Παράλληλα η διατήρηση της κινητής περιουσίας με τη μορφή καταθέσεων δείχνει και τη δυσπιστία απέναντι σε άλλες μορφές επενδύσεων, όπως ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, καθώς συνδέεται με το κούρεμα των ομολόγων το 2012, αλλά και με το χρηματιστηριακή κρίση.
Παράλληλα η διατήρηση της κινητής περιουσίας με τη μορφή καταθέσεων δείχνει και τη δυσπιστία απέναντι σε άλλες μορφές επενδύσεων, όπως ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, καθώς συνδέεται με το κούρεμα των ομολόγων το 2012, αλλά και με το χρηματιστηριακή κρίση.
Λάτρεις των μετρητών είναι οι Έλληνες και πρωταθλητές στην Ευρώπη, αφού έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της κινητής περιουσίας τους σε μετρητά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ποσοστό αγγίζει το 10,4%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,4% στην Ευρώπη, ενώ αν αθροιστούν και οι τραπεζικές
καταθέσεις τότε το σύνολο της περιουσίας σε ρευστό αγγίζει το 64,4%., έναντι 31,3% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Αξιοσημείωτο εύρημα είναι πως το 18,6% των καταθέσεων, επενδύσεων σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και οι εμπορικές απαιτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών φαίνεται πως βρίσκεται εκτός χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 57,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 18,6% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που μένουν εκτός Ελλάδας είναι τοποθετημένα σε καταθέσεις (58,5%) και, δευτερευόντως, σε μετοχές κλπ.
Οι καταθέσεις
Πάντως, μικρή αύξηση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 114,4 δισ. ευρώ από 114,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.
Πιο αναλυτικά μείωση κατά 723 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 4,1% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 467 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 167 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 256 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 192 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, αύξηση κατά 101 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1,044 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,0% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.