16.11.19

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - Η παραγωγή είναι καλή, ή τιμή δεν είναι

 6 ευρώ το λίτρο στα Σ/Μ ψίχουλα στον παραγωγό !
 
Μεγάλη παραγωγή, ποιοτικό λάδι αλλά πολύ χαμηλή η τιμή για τους αγρότες. Σε εξευτελιστικές τιμές, όμως, αγοράζουν φέτος οι μεγαλέμποροι την παραγωγή του λαδιού στην Πάτρα και την Αχαΐα με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος αρκετά δέντρα να μένουν αμάζευτα.
Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το thebest.gr οι μεγαλέμποροι της περιοχής δεν δίνουν τιμές πάνω από 2,3 ευρώ το κιλό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλοδαπών εργατών που πωλούν το «δικαίωμά» τους η τιμή φτάνει ακόμα και στα 2 ευρώ.
Μάλιστα όσο θα περνάει ο καιρός και όλο και περισσότεροι παραγωγοί θα ξεκινήσουν την συγκομιδή υπάρχει ο φόβος ότι η τιμή αυτή θα πέφτει ακόμα περισσότερο. Την ίδια ώρα βέβαια οι καταναλωτές, εάν δεν έχουν κάποιον γνωστό παραγωγό για να εξασφαλίσουν το λάδι της χρονιάς, θα καλούνται να πληρώνουν στα σούπερ μάρκετ περί τα 6 ευρώ το λίτρο.
Φέτος δε άπαντες συνηγορούν ότι η ποιότητα του λαδιού που παράγεται στην Αχαΐα είναι εξαιρετικής ποιότητας και παρά ταύτα δεν υπάρχει πρόθεση να πληρωθεί παραπάνω. Η τιμή όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής απογοητεύει τους αγρότες αλλά και τους πολίτες που διαθέτουν ένα λιοστάσι με αποτέλεσμα αρκετοί να καθυστερούν την έναρξη της συγκομιδής ή και να σκέφτονται να μην μπουν καν στον κόπο να μαζέψουν το σύνολο της παραγωγής.
Αγρότες που μίλησαν στο thebest.gr αναφέρουν ότι θα μαζέψουν όσες ελιές απαιτούνται για την προσωπική τους χρήση και τις υπόλοιπες θα τις αφήσουν καθώς η τιμή των 2-2,3 ευρώ το κιλό δεν καλύπτει ούτε το κόστος μαζέματος. Η δύσκολη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αφήνει αδιάφορους τους Αγροτικούς Συλλόγους της Δυτικής Αχαΐας οι οποίοι οργανώνονται και συντονίζουν τη δράση τους προκειμένου να δουν πώς μπορούν να αντιδράσουν.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας, Αλέκος Θανόπουλος ήδη υπάρχουν επαφές με άλλους συλλόγους του νομού και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν συνάντηση προκειμένου να προχωρήσουν ακόμα και σε δυναμικές κινητοποιήσεις. «Αυτό που κάνουν οι έμποροι είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο. Φέτος η ποιότητα του λαδιού μας είναι τέλεια, μιλάμε για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μας δίνουν απαράδεκτα χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος συλλογής. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», επισημαίνει ο κ. Θανόπουλος ο οποίος εντοπίζει και ακόμα ένα πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή η ελληνική πολιτεία δημιουργεί προβλήματα σε αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως Αλβανούς, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια απόκτησαν εμπειρία και γνώση στην ελαιοπαραγωγή. «Τους βάζουν δυσκολίες στην απόκτηση βίζας, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να μην μπορούν να έρθουν στην χώρα για να δουλέψουν και να μας βοηθήσουν. Λείπουν εργατικά χέρια και αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Θανόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και παρεμβάσεις από τους αγροτικούς συλλόγους στην κατεύθυνση να πιεστεί η πολιτεία και οι μεγαλέμποροι να δοθούν καλύτερες τιμές που θα επιτρέπουν στους παραγωγούς ν’ ανασάνουν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου