20.11.19

Έτος Αντ. Σαμαράκη το 2020 - Εκδηλώσεις και στην Πύλο, όπου έζησε και πέθανε.

Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το 2020 έχει  κηρυχτεί ως Έτος Αντώνη Σαμαράκη, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα. 
Ήδη σήμερα στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση. 
Μεταξύ άλλων θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του συγγραφέα "Το λάθος". 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.
Γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα και πέθανε το 2003 στην Πύλο, τόπο καταγωγής της συζύγου του Ελένης Κουρεμπανά, με την οποία είχε παντρευτεί από το 1963. 
Σύμφωνα με επιθυμία του, μετά τον θάνατό του, το σώμα του δωρίθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να το χρησιμοποιούν οι φοιτητές στα μαθήματά τους.  Σπούδασε νομικά, από το 1935 ως το 1963 εργάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε με την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά και στην οποία επέστρεψε το 1945. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος της χώρας μας σε διεθνείς συναντήσεις για θέματα εργασιακά και μεταναστευτικά.
Το «Λάθος» και το «Ζητείται Ελπίς», είναι από πιο γνωστά έργα του. 
Ο Αντώνης Σαμαράκης,  ένας από τους πλέον μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε περισσότερες από 30 γλώσσες, μίλησε μέσα από το έργο του για την ανημποριά του απλού ανθρώπου απέναντι στον ολοκληρωτισμό και την κρατική εξουσία, για την πυρηνική απειλή, την απώλεια ιδανικών, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και την αποξένωση του ατόμου σε μία αδιάφορη, καταναλωτική κοινωνία.
Το μυθιστόρημά του «Το Λάθος», που εκδόθηκε το 1965, περιγράφει ένα κράτος εφιάλτη υπό ολοκληρωτικό καθεστώς και αποδείχτηκε προφητικό, καθώς δύο μόλις χρόνια μετά επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, ενώ το βιβλίο του γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία το 1975.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διασκέψεις της UNESCO και έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών.
Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων», όπου έφηβοι από ολόκληρη τη χώρα ασκούνται στον κοινοβουλευτικό διάλογο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου