21.11.19

Παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, όπως καθιερώθηκε το 1996 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 Σε αφιέρωμα από τις typologies.gr διαβάζουμε: 

«Στην Ελλάδα η επίσημη έναρξη της Τηλεόρασης έγινε τον Φεβρουάριο του 1966, με τα δύο κανάλια της, το Κανάλι 5 του Πειραματικού Σταθμού Τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ)και το Κανάλι 10 της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ. Για το μεν πρώτο, η τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιούνταν από το Μέγαρο του ΟΤΕ της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο Σταθμός Τηλεόρασης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εξέπεμπε, αρχικά από το μικρό στούντιο στο κτήριο της Γ. Υ. Σ. στο Πεδίο του Άρεως και από τον Ιούνιο του 1966 μέχρι το 1968 από τα Τουρκοβούνια, όπου μεταφέρθηκε το στούντιο και ο πομπός, καλύπτοντας ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αθήνας και την Αίγινα».

Από τότε αναπτύχθηκε η τεχνολογία κι έγιναν άλματα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η εικόνα πλέον είναι έγχρωμη και τα κανάλι πολλά. Από το 1988 υπάρχει η ιδιωτική - ελεύθερη τηλεόραση που «έσπασε» την κυριαρχία των δύο κρατικών καναλιών.
Με αφορμή τον εορτασμό αυτής της Ημέρας, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα  http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/  ένα μοναδικό οπτικοακουστικό τεκμήριο για την ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί οι πρώτες απόπειρες εκφώνησης τηλεοπτικού προγράμματος μπροστά στο φακό της κάμερας, το 1966όταν η Τηλεόραση έκανε τα πρώτα της βήματα στη χώρα μας.
Στο σύντομο βίντεο εμφανίζεται το σήμα εκπομπής της ΤΕΔ, ο δικέφαλος αετός, επάνω στο σώμα του οποίου προβάλλονταν τα αρχικά της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου