22.11.19

1,30 έως 1,70 στο κιλό - Απελπισία στην Κρήτη ! «Βυθίζεται» η τιμή του λαδιού λόγω δάκου

Η απογοήτευση από τη χαμηλή ποιότητα του μέχρι στιγμής παραγόμενου ελαιολάδου, έχει κυριεύσει τους ελαιοπαραγωγούς της Ιεράπετρας, που ξεκίνησαν πριν 15 μέρες το λιομάζωμα.
Μπορεί να ξεκίνησαν το λιομάζωμα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, για να προλάβουν τις προσβολές του δάκου καθώς οι δολωματικοί ψεκασμοί είχαν σταματήσει στα μέσα του Οκτώβρη, αλλά και πάλι το καταστροφικό αυτό έντομο σε συνδυασμό με το γλοιοσπόριο, πρόλαβε και έκανε τη ζημιά του, βοηθούμενο από τις ευνοϊκές ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι και χθες.
«Οι ελαιοπαραγωγοί είναι απελπισμένοι. Δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν ούτε τα εργατικά έξοδα της συγκομιδής, έχοντας επιβαρυνθεί όλα τα έξοδα της καλλιέργειας. Οι οξύτητες του παραγόμενου ελαιολάδου μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Στο δικό μας ελαιουργείο, το λάδι που βγάζουν οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί κυμαίνεται σε οξύτητα από 10-30 γραμμές, δηλαδή από ένα εως τρία οξέα.
Το λάδι αυτό δεν πωλείται ούτε σαν παρθένο και πάει στα βιομηχανικά λάδια, καθώς δεν πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, σε ότι αφορά τις στερόλες και τους αιθυλεστέρες. Είναι η ποιότητα του, εντελώς εκτός προδιαγραφών. Ο παραγωγός για αυτά τα λάδια παίρνει από 1,30 έως 1,70 στο κιλό», μας είπε ο νεαρός ελαιουργός κ Μιχάλης Παπαδάκης.
Επειδή πολλοί παραγωγοί με αυτήν την ποιότητα του λαδιού και με αυτές τις τιμές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα εργατικά της συγκομιδής των ελιών, σταμάτησαν τις εργασίες του λιομαζώματος ελπίζοντας ότι μέσα στον Δεκέμβρη θα πέσουν οι θερμοκρασίες, θα φτιάξει η ποιότητα του λαδιού και θα ανέβει η τιμή του. Στην ποιότητα των 0,3 γραμμών που είναι δυσεύρετο, η τιμή πώλησης στην ελεύθερη αγορά της Ιεράπετρας, είναι μεταξύ 2,80 και 2,90 το κιλό.

neakriti.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου