22.11.19

Το ντοκιμαντέρ της Δευτέρας στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Το ντοκιμαντέρ του Nocem Collado "Χαρτογραφία της Μοναξιάς" (Ισπανία 2009,69') θα προβληθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 8:30 μ.μ., στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. 
 
Παρατηρώντας χήρες από την Ινδία, το Νεπάλ και το Αφγανιστάν - χώρες που αντιστοίχως έχουν τις περισσότερες χήρες στον κόσμο σε απόλυτα νούμερα και μάλιστα τις περισσότερες ανήλικες χήρες- η Χαρτογραφία της Μοναξιάς δεν αφηγείται απλώς ιστορίες, αλλά φανερώνει πώς οι γυναίκες αυτές βγαίνουν από την απομόνωση. Με συγκινητικές αφηγήσεις, υπέροχη φωτογραφία και απλή, αληθινή κινηματογραφική γραφή, η Χαρτογραφία της μοναξιάς του Nocem Collado είναι μια σημαντική μαρτυρία ανθρώπινου πόνου.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Γεννημένος στη Γρανάδα, ο Nocem είχε ένα πάθος για τη φωτογραφία, τα ταξίδια και την ανθρωπολογία από μικρή ηλικία. Το πάθος της την οδήγησε να αναπτύξει μια επαγγελματική ζωή ως σκηνοθέτης, παραγωγός, φωτογράφος και συνεργάτης σε διάφορα περιοδικά όπου γράφει για την κατάσταση των γυναικών στις χώρες που επισκέπτεται. Τα ταξίδια του έχουν γεννήσει πολλές εκθέσεις φωτογραφίας, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι "Γυναίκες στο Μεταξωτό Δρόμο", "Όραμα του Ισλάμ" και "Υεμένη, η Ευτυχισμένη Αραβία".
Το πρώτο ντοκιμαντέρ «Cartography of Loneliness» του Nocem πήρε μέρος σε πολυάριμα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και αναγνωρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ στο Αμβούργο, στο Κέιμπριτζ και το Μπιλμπάο. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ Γυναίκες και Νερό (2013) συμπίπτει με το έτος που επέλεξε ο ΟΗΕ ως το Διεθνές Έτος για το Νερό. Είναι πιο ποιητικό, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα επιχείρημα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου