8.5.11

Νάντια Γιαννακοπούλου - «Δραματική κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας»

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς α) τον Υπουργό Οικονομικών
β) τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
«Δραματική κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας»
Βαθαίνει η κρίση στη στεγαστική αγορά και στον κλάδο της οικοδομής, όπως δείχνει η συνεχής μείωση του αριθμού οικοδομικών αδειών, που περιορίσθηκαν τον Ιανουάριο στο 1/3 των περσινών. Οι συνθήκες στην αγορά, η αγοραστική δύναμη των υποψηφίων αγοραστών, ο πενιχρός δανεισμός από τις τράπεζες, η πεποίθηση ότι οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν και η γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί, συνθέτουν ένα εκρηκτικό πάζλ από το οποίο ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται ιδιαίτερα ζημιωμένος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε όλη τη χώρα εκδόθηκαν τον Ιανουάριο 1.512 οικοδομικές άδειες για ιδιωτικές κατασκευές, 63% λιγότερες από πέρυσι. Οι άδειες αφορούν 307,7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 1.155,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε μείωση της επιφάνειας νέων οικοδομών κατά 74,6% και του όγκου κατά 72,9%.
Αντίστοιχα, το μέγεθος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε σε 8 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 12,6 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο διαμορφώθηκε σε 1,1%.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, από το Φεβρουάριο 2010 έως τον Ιανουάριο 2011, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 47.165 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 9.459,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 33.999,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση 16,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,6% στην επιφάνεια και κατά 32,2% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2009 - Ιανουαρίου 2010.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 16,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 29,8% στην επιφάνεια και κατά 32,0% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2009 - Ιανουαρίου 2010. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,5%.
Συγκεκριμένα, η οικοδομική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο από το Φεβρουάριο 2010 έως τον Ιανουάριο 2011, ακολουθεί τις ευρύτερες τάσεις καθώς παρουσιάζεται πτώση 63,2% στην έκδοση οικοδομικών αδειών και 62,5% στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας.
Στην κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας συνηγορεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το κόστος ανέγερσης οικίας που παραμένει «παγωμένο» και η μείωση των στεγαστικών δανείων λόγω της κρίσης.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Δείκτης Τιμών που εκφράζει τη μεταβολή των τιμών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές - εργολήπτες για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2010.
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, δηλαδή στη σύγκριση από τρίμηνο σε τρίμηνο η τάση των τιμών είναι πτωτική αν και η πτώση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ο γενικός δείκτης κατά το 1ο τρίμηνο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του 4ου τριμήνου 2010, σημείωσε μείωση μόλις 0,2%.
Αντιθέτως, ο δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2010 - Μαρτίου 2011, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2009 - Μαρτίου 2010, σημείωσε αύξηση 0,3%. Βασική αιτία ήταν η άνοδος των τιμών των υλικών κατασκευής με τον γενικό δείκτη να καταγράφει αύξηση κατά 3,9%, ενώ ο δείκτης κόστους αμοιβής εργασίας καταγράφει σε ετήσια βάση μείωση κατά 1,2%.
Αιτία των παραπάνω, εμφανίζεται να είναι η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών.
Ωστόσο, η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα πρέπει να ανακάμψει και να βρει διεξόδους που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα εμπόδια που, εν ολίγοις, συνοψίζονται στην πτώση της αγοραστικής δύναμης των υποψηφίων αγοραστών, τον πενιχρό δανεισμό από τις τράπεζες, τη γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί, το σταθερά υψηλό κόστος του πετρελαίου και των μετάλλων και συνολικά του κόστους ανέγερσης. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Ποιες πρωτοβουλίες και ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα;
Με ποιόν τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει την αγορά στεγαστικών δανείων και την παροχή δανείων σε δανειολήπτες που δύνανται να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου