9.5.11

Δήμος Πύλου –Νέστορος – Ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ κατά των Υδατοκαλλιεργειών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ¨ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ¨ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με την συμμετοχή φορέων του Δήμου μας κατά την συνεδρίαση της 6ης Μαΐου 2011, εξέδωσε το παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα.
Εκφράζουμε την ριζική αντίθεσή μας σχετικά με τις θέσεις του Υ.Π.Ε.Κ.Α. που αφορούν την δημόσια διαβούλευση για το ¨ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ¨ για τους παρακάτω λόγους:
1. Επειδή όλη η ευρύτερη περιοχή μας είναι τουριστικά αναπτυγμένη και παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού, έρχεται σε αντίθεση με όσα χαρακτηριστικά αναφέρει η Κ.Υ.Α. του Υ.Π.Ε.Κ.Α., δηλαδή:
¨Η χωροθέτηση νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών πρέπει να αποφεύγεται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού¨.
2. Σημειώνουμε ότι το τμήμα από Μεθώνη έως Ακριτοχώρι είναι ανεπτυγμένο τουριστικά και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο τζίρος των καταστημάτων σε τιμές του έτους 2006 ανέρχεται σε πάνω από € 10.000.000,00.
3. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εβδομήντα οκτώ (78) επιπλωμένα διαμερί-σματα, τριάντα (30) ξενοδοχεία, έξι (6) κάμπινγκ, ογδόντα πέντε (85) εστιατό-ρια, καφέ και καταστήματα τουριστικών ειδών. Περί τις διακόσιες (200) δηλαδή επιχειρήσεις ασχολούνται με τον τουρισμό δημιουργώντας επτακόσιες (700) θέσεις εργασίας. Επίσης στην περιοχή αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό παραθεριστικές κατοικίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώτο τετράμηνο αυτής της χρονιάς, κατατέθηκαν συνολικά εκατόν σαράντα πέντε (145) αιτήσεις για έκδοση οικοδομικών αδειών που αφορούν την παραπάνω περιοχή.
4. Η τουριστική περιοχή από Μεθώνη έως και Ακριτοχώρι έχει άμεση οπτική επαφή με τις δύο (2) προτεινόμενες ζώνες, βόρεια της νήσου ΣΧΙΖΑ και ανατολικά της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ, αλλά και οι παράλιες περιοχές στις θέσεις ¨Λάμπες¨ και ¨Φοινίκη¨ που λειτουργούν τουριστικές επιχειρήσεις, απέχουν λιγότερο από χίλια (1.000,00) μέτρα.
5. Όλη η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ¨NATURA 2000¨ δηλαδή:
- η νήσος Σχίζα είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο τοπίο (Π.Τ.).
- υπάρχουν εντός της προτεινόμενης ζώνης και στο βυθό της αρχαία ναυάγια.
- στην χερσαία ζώνη της υπάρχει το σπήλαιο ¨ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ¨ το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ως αξιοποιήσιμο και είναι σε εξέλιξη από Έλληνες και ξένους γεωλόγους επιστημονικές μελέτες προς αξιοποίησή του.
- Στην θαλάσσια περιοχή της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ υπάρχει το θαλάσσιο πάρκο με θαλάσσια βλάστηση ¨ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ¨ με αρχαία ναυάγια στο βυθό και με σπουδαίο αρχαιολογικό υλικό (σαρκοφάγοι κ.λ.π.)
- Το χερσαίο μέρος της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ, είναι χαρακτηρισμένο ως τοπίο προστασίας της φύσης (Π.Φ.) με δύο (2) σημαντικά μνημεία, το μοναδικό στην Μεσόγειο ¨δάσος δενδρώδους κουμαριάς¨ και η ¨Σπαρτόλακα¨ , τόπος, με απολιθωμένη γύρη. Ακόμα ευρίσκονται τα λείψανα της ¨Μονής των Βενεδικτίνων¨ και η ιστορική της σημασία είναι τεράστια (Συνθήκη ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ το 1409 μ.Χ.), επειδή τότε καθορίστηκαν τα όρια των Φράγκικων και Βενετσιάνικών κτήσεων της Πελοποννήσου.
- Στην περιοχή της προτεινόμενης χωροθέτησης υπάρχουν δίαυλοι ναυσιπλοΐας.
- Σε περίπτωση που στις δύο (2) προτεινόμενες περιοχές εγκατασταθούν αυτές οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας με την προβλεπόμενη παραγωγή τους, θα παράγουν και θα αποβάλλουν ετησίως στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτες, απόβλητα μιάς πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Υπάρχει πλήρης αντίθεση από το γεγονός ότι η Πολιτεία έχει διαθέσει και δαπανήσει περίπου € 10.000.000,00 για την λειτουργία της ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ.
- Στην ευρύτερη αυτή τουριστική – αγροτική περιοχή δραστηριοποιού-νται εκατό (100) και πλέον επαγγελματίες αλιείς, με δυσμενή αποτελέ-σματα γι’ αυτούς από τις προτεινόμενες δύο (2) εγκαταστάσεις υδατο-καλλιέργειας, επειδή το είδος και η διαχείρισή τους θα προσελκύει ¨καρχαριοειδή¨ με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους και παραθεριστές.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένη την πρόθεση της Πολιτείας να ανατρέψει τον μέχρι σήμερα χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής μας δημιουργώντας τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και λαμβανομένου υπόψη ότι ο προτεινόμενος χώρος εγκατάστασης υδατοκαλλιεργειών είναι για όλους τους κατοί-κους και επαγγελματίες της ευρύτερης τουριστικής περιοχής ζωτικός χώρος για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στις εναλλακτικές μορφές του, απαιτούμε την άμεση απόσυρση της προτεινόμενης διαβούλευσης που αφορά τις δύο (2) συγκεκρι-μένες περιοχές, δηλαδή της νήσου ΣΧΙΖΑ και νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ.
Άλλωστε η τοπική κοινωνία, για ανάλογη προσπάθεια από μέρους της Πολιτείας έχει αποφανθεί αρνητικά με αγώνες και το έτος 2007.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Δημήτριος Παν. Καφαντάρης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου