12.5.13

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – Θα προστατεύσουν επιτέλους τον πολίτη ή όχι !

Γράφει ο Κάλχας

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση περί παραχώρησης αιγιαλών στους ΟΤΑ που υπεγράφη τον Μάρτιο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα υπάρχουν διατάξεις για την προστασία του πολίτη καθώς και για την ελεύθερη πρόσβαση του στις ακτές όπως και για την προστασία του περιβάλλοντος 

Ας δούμε ορισμένες από τις προβλέψεις της ΚΥΑ


…..Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών.

Σε περίπτωση λουτρικής εγκατάστασης, κατά την έννοια του άρθρου 1 περίπτωση β΄ του π.δ. 23/2000 (18 Α΄), οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να τηρούν τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 7 του ως άνω π.δ. για πρόσληψη ναυαγοσωστών, τοποθέτηση κατάλληλων παρατηρητηρίων ναυαγοσωστών και γενικώς για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουομένων, των εργαζομένων και όσων γενικά κινούνται στους χώρους αυτούς.
Οι Ο.Τ.Α., μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές, κ.λ.) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
Η μέγιστη κάλυψη χρήσης δεν υπερβαίνει το 50% του μεταβιβαζόμενου χώρου, ώστε να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός (1) μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής, πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων…..

Άραγε  θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ  το φετινό καλοκαίρι από τους αρμόδιους δήμους στην περιοχή των οποίων υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης  ….ακτών και πολιτών ή για μία ακόμα φορά ορισμένοι τοπικοί άρχοντες ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών θα κάνουν τα στραβά μάτια για λόγους ψηφοθηρίας ….Είδωμεν

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου