31.1.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Τη γενέθλια ημέρα του εόρτασε σήμερα το 9ο Σύνταγμα Πεζικού

Τη γενέθλια ημέρα του εόρτασε σήμερα το ιστορικό 9ο Σύνταγμα Πεζικού, που εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας.
Από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο τελέσθηκε δοξολογία και ακολούθησαν η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής και σύντομου ιστορικού του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο φέρει την ονομασία «Γιαννιτσά» δεδομένου ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο το 1912 στην κρίσιμη μάχη των Γιαννιτσών. Καταβάλλοντας βαρύ φόρο αίματος, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού διέσπασε την τουρκική άμυνα και απελευθέρωσε τα Γιαννιτσά, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού είναι ιστορικά δεμένο με την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, καθώς χιλιάδες Μεσσήνιοι έχουν υπηρετήσει στις τάξεις του, πολλοί από τους οποίους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της ελληνικής πατρίδας. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, στις 12 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή επανασύστασης του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά». Το 9ο Σ.Π. επανασυγκροτήθηκε κατόπιν αποφάσεως την οποία υπέγραψε ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας, μετά από έγκριση της Κυβέρνησης. Έδρα του είναι το στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας, που ενεργοποιήθηκε εκ νέου μετά τη μετεγκατάσταση του ΚΕΔΒ στον Αυλώνα Αττικής το καλοκαίρι του 2011.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου