30.1.14

ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΙ-Παραβιάζει τον νόμο το σκουπιδοεργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ !

Οι κάτοικοι της Τρίπολης λένε πως η περιβαλλοντική μελέτη της ΤΕΡΝΑ για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο Παλαιοχούνι παραβιάζει τον νόμο. 

Ηδη ο Δήμος Τρίπολης απέρριψε τη μελέτη αποδεχόμενος τις ενστάσεις των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία χωματερής στην περιοχή τους.

Οπως δήλωσε στο Newsit o πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ και κάτοικος Ασέας Δημήτρης Δημόπουλος "ο Δήμος Τρίπολης στον οποίο ανήκει το χωριό Παλαιοχούνι πήρε απόφαση πριν από περίπου 2 εβδομάδες, αρνητική ως προς τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που παρουσίασε η ΤΕΡΝΑ.
 Η απόφαση του Δήμου στηρίχτηκε πάνω στα στοιχεία που προσκομίσαμε μια ομάδα μηχανικών από τα χωριά της περιοχής τα οποία πλήττονται απο αυτή τη χωροθέτηση.
Τα στοιχεία αυτά αποδυκνείουν οτι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ έχει τεχνικά λάθη, ελλείψεις και αβάσιμα στοιχεία αλλά κυρίως παραβιάζει τους νόμους του κράτους.


Που παραβιάζει τον νόμο η μελέτη της ΤΕΡΝΑ για ΧΥΤΥ στο Παλαιοχούνι

Παραβιάζει τον ΠΕΣΔΑ ως προς την απόσταση που μπορεί να είναι μια χωματερή, ένας ΧΥΤΥ από τα όρια οικισμού. 

Ο νόμος λέει να είναι πάνω από 500 μέτρα από τα ορια του οικισμού, ενώ η χωματερή που θέλουν να κάνουν στο Παλαιοχούνι είναι 115 μέτρα από τα όρια του οικισμού.

Παραβιάζει τον αποκλεισμό των αναδασωτέων εκτάσεων. 

Σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ αποκλειόμενες περιοχές είναι οι αναδασωτέες και δασικές εκτάσεις. Το δασαρχείο έχει από το 2008, 34 απο τα 300 στρέμματα που θέλει να χωροθετήει η ΤΕΡΝΑ, τα έχει κηρύξει αναδασωτέα και μάλιστα 31/12/2013 ενω η διαβουλευση ήδη εξελισσόταν, έβγαλε νέα πράξη το δασαρχείο που χαρακτηρίζει άλλα 100 στρέμματα για πρώτη φορά ως αναδασωτέα. (Τα 100 στρέμματα αυτά ειναι αμφισβητούμενα μέχρι τέλος Φλεβάρη αν θα κριθούν οριστικά αναδασωτέα ή όχι).


Η μελέτη της ΤΕΡΝΑ παραβιάζει σε 3 τουλάχιστον σημεία τον ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, δηλαδή τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρησης στερεών αποβλήτων, που είναι και νόμος του κράτους

Παραβιάζει την αρχή της εγγύτητας σύμφωνα οχι μόνο με τον ΠΕΣΔΑ αλλά και ευρωπαϊκό νόμο. 

Ο νόμος λοιπόν λέει οτι οποιαδήποτε χωροθέτηση εργοστασίου πρέπει να γίνει κοντά στο κέντρο βάρους παραγωγής αποριμμάτων. 
Αυτό το κέντρο βάρους είναι μια περιοχή ανατολικά των Μυκηνών και η παλαιόχουνι από αυτή την περιοχή απέχει 70 χιλιόμετρα. Ενώ η ίδια η σύμβαση λέει οτι η μεγαλύτερη απόσταση πρέπει να είναι 50 χιλιόμετρα οδικώς.

Οι κάτοικοι αντιδράσαμε συντάσσοντας μια τεχνική έκθεση την οποία προσκοσμίσαμε και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία δυστυχώς δεν την έλαβε υπόψιν λέγοντας μας οτι αρμόδιο είναι το ΥΠΕΚΑ και τώρα περιμένουμε την τελική απόφαση" είπε τέλος ο κύριος Δημόπουλος. 

ΠΗΓΗ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου