1.2.14

Κεφαλονιά: Ενεργοποιήθηκαν γειτονικά ρήγματα

Την ενεργοποίηση μιας ομάδας επικέντρων στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της Κεφαλονιάς προκάλεσε ο σεισμός της προηγούμενης Κυριακής. 
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι προς το παρόν η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. 
Κανονικά συνεχίζονται και οι έλεγχοι στις κατοικίες που παρουσίασαν ζημιές, φθάνοντας πλέον τους 1.000.
Πέντε ημέρες συμπληρώθηκαν χθες από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά και ο Εγκέλαδος συνεχίζει να επισκέπτεται καθημερινά το νησί. 
Από την 26η Ιανουαρίου έως χθες έγιναν 362 μετασεισμοί, όλοι στον ίδιο εστιακό χώρο. Ομως, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κ. Θανάσης Γκανάς, ο σεισμός τελικά διέγειρε γειτονικά ρήγματα. 
«Εχει ενεργοποιηθεί μια ομάδα επικέντρων στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Μύρτου και της Ασσου. Από την Κυριακή στον χώρο αυτό έχουν σημειωθεί 109 σεισμοί. 
Το ενθαρρυντικό είναι ότι η εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας παραμένει κανονική. Δεν προκύπτει από κάπου προσεισμική συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε το φαινόμενο σε 24ωρη βάση».
Εν τω μεταξύ στην Κεφαλονιά η ζωή αρχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, ενώ οι έλεγχοι των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές συνεχίστηκαν και χθες: όπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, οι αυτοψίες έχουν πλέον φθάσει τις 1.000, με το 50% των σπιτιών που ελέγχθηκαν να χαρακτηρίζεται προσωρινώς μη κατοικήσιμο. «Το πρόβλημα είναι ότι, όπως είχαμε προβλέψει, πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να ζητήσουν έλεγχο, με την ελπίδα ότι δικαιούνται το επίδομα, με αποτέλεσμα να έχουμε μέσα σε δύο ημέρες 600 νέες αιτήσεις για έλεγχο», λέει.
Οι έλεγχοι, πάντως, δεν πραγματοποιούνται πάντα χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα, χθες υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα στους μηχανικούς για τη στατική κατάσταση του νοσοκομείου του νησιού.
«Οι μηχανικοί των Κτιριακών Υποδομών (τέως ΔΕΠΑΝΟΜ) μας είπαν να το κλείσουμε για να γίνουν επισκευές. Ομως οι μηχανικοί της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων είπαν ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Αλέξανδρος Παρίσης.
Κατά τα λοιπά, οι κάτοικοι αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. «Στα πλοία τώρα μένουν λιγότερα από 1.000 άτομα, καθώς βλέπουν ότι περνούν οι ημέρες χωρίς να έχουμε ισχυρό σεισμό», λέει ο κ. Παρίσης. «Είναι ζήτημα αν το 20% όσων έχουν απομείνει στα πλοία έχουν πρόβλημα στα σπίτια τους.
Οι περισσότεροι απλά φοβούνται». Κατά τα λοιπά, η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές προχωρά. «Η Κεφαλονιά έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς», εκτιμά ο κ. Παρίσης. «Τα σπίτια μας είναι θωρακισμένα. Αν αυτός ο σεισμός συνέβαινε αλλού, ακόμα θα θρηνούσαν θύματα».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου