23.10.17

ΝΕΚΡΟΣ 85ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ Ι.Χ. ΣΤΗΝ Ε.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-ΠΥΡΓΟΥ

AΛΛΟ ένα θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στην περιφέρεια Κυπαρισσίας, ανεβάζοντας τον φετινό αριθμό των ατόμων που έχασαν την ζωή τους στον εθνικό οδικό δίκτυο. 
Πιο αναλυτικά πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στο 47ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πύργου – Μεθώνης, Ι.Χ. φορτηγό όχημα που οδηγούσε 51χρονος ημεδαπός, παρέσυρε ηλικιωμένο ημεδαπό, ο οποίος κινούταν πεζός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. 
Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 1.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου ο 85χρονος ο οποίος ήταν πεζός και βρισκόταν στο ρεύμα προς Κυπαρισσία παρασύρθηκε από Ι.Χ. το οποίο οδηγούσε 51χρονος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Προανάκριση για το τραγικό συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας. ΙΩΑΝ. ΜΠ.
                             
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ
ΜΠΟΡΕΙ ο Δήμος Τριφυλίας να επιμένει ότι η εγκληματικότητα αποτελεί μείζον θέμα για το Κοπανάκι, αλλά δεν έγινε ποτέ καμια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων της Τριφυλίας στην περιοχή ως την απομάκρυνση του Α.Τ. παρά μόνο στα Φιλιατρά. Ωστόσο η αυτοθυσία των αστυνομικών όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι δεδομένη με βάση τις σημερινές συνθήκες αλλά και της διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται κοντά στους πολίτες.
Στο Κοπανάκι πάντως βρέθηκε- φωτό- ο Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Πούπουζας, με τον Υποδιοικητή Ασφαλείας και τον Διοικητή του Α.Τ. Τριφυλίας καθώς συνεργάστηκαν με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο της Δ.Ε Αετού κ. Ιωάννη Μερκούρη  και τον Τοπικό Πρόεδρο Κοπανακίου κ. Παπαδόπουλο Γρηγόριο για θέματα αστυνόμευσης της περιοχής. Στην συνάντηση του Σαββάτου όπου έγινε εποικοδομητικός διάλογος ανταλάγησσαν απόψεις, αναδείχθηκαν τα αδύνατα σημεία επισκέφθηκαν τα καταστήματα της κοινότητας και άκουσαν κατοίκους και καταστηματάρχες, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ μας ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας αφουγκράζεται την κοινωνία. Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής διαβεβαίωσε  ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας και η παρουσία της αστυνομίας θα είναι πιο συχνή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εγκληματικότητα στην περιοχή. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                                         
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Με 31 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει ΤΗΝ, Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας για λήψη αποφάσεων, με κυριότερο ζήτημα την : Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Τριφυλίας έτους 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες το τεχνικό πρόγραμμα θα είμαι συγκρατημένο με βάση τα ποσά που θα αποδοθούν από την πολιτεία όσο και από ιδίους πόρους με αποτέλεσμα να δούμε ίδιους κωδικούς έργων όπως και την περσινή περίοδο με την ελπίδα κάποια στιγμή να εκκινήσουν σημαντικά έργα υποδομών. 
Στα υπόλοιπα θέματα θα τεθεί η Έγκριση  αίτησης  ρύθμισης αποπληρωμής σε πολλαπλές ισόποσες δόσεις  του χρέους που αφορά την ΔΕΥΑΤ προς τον Δήμο Τριφυλίας  Ν..4483 Άρθρο 14 Παρ.1 και απαλλαγής προσαυξήσεων, η Έγκριση τροποποίησης προγραμματικής σύμβασης  μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου –Δήμου Τριφυλίας-Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας  Πελοποννήσου και ΔΕΥΑ Τριφυλίας για την πράξη «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Δ.Δ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ», η Έγκριση δαπάνης για Επέκταση Δημοτικού Φωτισμού στις Δ.Κ Γαργαλιάνων-Τ.Κ Βανάδας και ηλεκτροδότηση pillar στις Τ.Κ  Πολυθέας και Κρυονερίου, η Τροποποίηση Προυπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος, οικ. έτους 2017(Έγκρ. της αριθ.230-245/2017ΑΟΕ), η Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προυπολογισμού Δήμου Τριφυλίας Γ΄ Τρίμηνο  Οικ. Έτους 2017(Έγκριση της αριθ.244/2017 ΑΟΕ) καθώς και η Έγκριση δαπάνης εξόφλησης προστίμων που επιβλήθηκαν με τις αριθ.64-65-66/2017 αποφάσεις   Λιμενάρχη Πύλου(έγκρ.αριθ.227/2017 ΑΟΕ). ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η Ελλάδα δυσκολεύει τους ομογενείς για την ιθαγένεια   
 
Του Νομικού Χρήστου Ηλιόπουλου*
 
Το ενδιαφέρον των ομογενών για την ελληνική ιθαγένεια, που είναι και ευρωπαϊκή ιθαγένεια, εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Πάρα πολλοί γόνοι Ελλήνων, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, επιθυμούν να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο και ελληνική ταυτότητα, βασιζόμενοι στους νόμους της Ελλάδος που προβλέπουν την κτήση ελληνικής ιθαγενείας για όσους έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδος, εφόσον δύνανται να αποδείξουν ότι έχουν έναν πρόγονο (γονέα, παππού ή γιαγιά) πού είχε γεννηθεί στην Ελλάδα.
Οι προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος που έχει γεννηθεί εκτός Ελλάδος την ελληνική ιθαγένεια είναι ήδη αυστηρές και απαιτούν πλήρη σειρά πιστοποιητικών γεννήσεως και γάμου, τόσο του προγόνου που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, όσο και των απογόνων του, μέχρι και την γέννηση του προσώπου που αιτείται σήμερα της ιθαγενείας. Η γραφειοκρατία στις ελληνικές υπηρεσίες είναι μεγάλη και οι απαιτήσεις για ταυτοπροσωπία σχεδόν εξαντλητικές. Επί παραδείγματι, οι αρχές απαιτούν να αποδεικνύεται ότι το όνομα του αρχικού Έλληνα που γεννήθηκε στην Ελλάδα και το όνομά του όπως αυτό εμφανίζεται σε γάμους και γεννήσεις στο εξωτερικό, είναι το ίδιο ή παρόμοιο και ότι ανήκει στο ίδιο πρόσωπο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο Ιωάννης Ξυδέας που είχε γεννηθεί στο νομό Κορινθίας είναι το ίδιο πρόσωπο με τον John Xydias που παντρεύτηκε στον Καναδά. Οι ελληνικές αρχές ζητούν ταυτοπροσωπία ακόμα και μεταξύ του Κανδανάς, που γεννήθηκε στην Λέσβο και του Kantanas πού έκανε παιδί στις ΗΠΑ. 
Στις ήδη υπάρχουσες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις για την κτήση ιθαγενείας με καθορισμό, έρχεται να προστεθεί μία νέα οδηγία του υπουργείου, που απαιτεί από τους ομογενείς που επιθυμούν να πάρουν ελληνικό διαβατήριο να εμφανισθούν αυοπροσώπως στο Προξενείο της Ελλάδος και να υπογράψουν εκεί πληρεξούσιο προς τον εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα για να υποβάλει την αίτηση και τα έγγραφα του φακέλλου. Η νέα οδηγία λέει ότι δεν γίνεται πλέον δεκτό το πληρεξούσιο που μπορεί ο ομογενής να υπογράψει σε συμβολαιογράφο της χώρας όπου διαμένει, έστω κι αν μετά το επικυρώσει στο Προξενείο, ή ακόμα κι αν έχει την σφραγίδα της Χάγης (Αποστίλλη), για τις χώρες που εφαρμόζουν την Αποστίλλη (ΗΠΑ, Αυστραλία, όχι όμως και ο Καναδάς). 
Αυτό σημαίνει ότι ο καταγόμενος από Έλληνες γονείς ή παππούδες - γιαγιάδες, που δεν κατοικεί κοντά στο Προξενείο της Ελλάδος, πρέπει να υποστεί την ταλαιπωρία του ορισμού ραντεβού με τον αρμόδιο του Προξενείου και της μετάβασης εκεί για να υπογράψει πληρεξούσιο. Μέχρι τώρα, οι αρχές στην Ελλάδα δεχόντουσαν και τα νόμιμα πληρεξούσια που υπέγραφαν οι αιτούντες σε τοπικό συμβολαιογράφο. Σημειώνεται ότι κατά το νόμο στην Ελλάδα, μπορείς να πουλήσεις το σπίτι σου στην Ελλάδα με πληρεξούσιο που θα έχεις κάνει σε συμβολαιογράφο της χώρας όπου διαμένεις, εφόσον έχει επικύρωση Προξενείου ή Απστίλλη, αλλά δεν μπορείς με το ίδιο πληρεξούσιο να αιτηθείς την ελληνική ιθαγένεια.
Το πρόβλημα δεν είναι απλώς διαδικαστικό, αλλά πολύ ουσιαστικό για τα παιδιά ή εγγόνια Ελλήνων που μένουν σε χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, που για να βρουν Προξενείο της Ελλάδος πρέπει να πάνε στην ...Κούβα! Αλλά και για τα παιδιά Ελλήνων που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, που μένουν μακριά από το Προξενείο, ή δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού, το οποίο μπορεί να ορισθεί σε ένα ή δύο μήνες, ενώ το ραντεβού στον τοπικό συμβολαιογράφο μπορεί να κλειστεί εύκολα και άμεσα.
Η δικαιολογία των ελληνικών αρχών για την προσθήκη της απαίτησης πληρεξουσίου μόνο από το Προξενείο και όχι από τοπικό συμβολαιογράφο, είναι ότι πρέπει να αποδεικνύεται η αυτοπρόσωπη και άρα πραγματική δήλωση του αιτούντος ότι θέλει την ιθαγένεια. Η αιτιολογία αυτή δεν είναι επαρκής, διότι η κτήση ιθαγενείας δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από πολλές άλλες νομικές πράξεις, όπως η πώληση ακινήτου, ή η διενέργεια σοβαρών δικών στην Ελλάδα, που άνετα μπορούν να γίνουν στο όνομα του ομογενούς με πληρεξούσιο συμβολαιογράφου αλλοδαπής χώρας και δεν απαιτείται αναγκαστικά πληρεξούσιο μόνο από το Προξενείο.
 
     *Ο Χρήστος Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Master of Laws, του δικτύου συνεργατών του Ιωάννη Μποζίκα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου