27.11.19

Με πλούσιο ποινικό παρελθόν ο νέος διοικητής του ΠΑΓΝΗ: Αποκαλύφθηκε και δεύτερη καταδίκη!

Η μία μετά την άλλη βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες αλλά και οι καταδικαστικές αποφάσεις  για τον νέο διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τον οποίο όπως υπενθυμίζεται, τοποθέτησε την περασμένη εβδομάδα με κομματικά κριτήρια  η κυβέρνηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης.
Μετά την υπόθεση της πρωτόδικης καταδίκης του νέου διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργου Χαλκιαδάκη, με την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο 3 ασθενών, λόγω της αναίτιας αναβολής και καθυστέρησης των χειρουργείων τους, σήμερα έρχεται στο φως της δημοσιότητας και η δεύτερη καταδίκη του πανεπιστημιακού γιατρού και διορισμένου διοικητή.
Η πρώτη υπόθεση, αφορά την έκθεση σε κίνδυνο ασθενών, των οποίων τα χειρουργεία αναβλήθηκαν αναίτια και οδήγησε στην πρωτόδικη καταδίκη του κ. Χαλκιαδάκη στις 11 Απριλίου 2013 από το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε 16 μήνες φυλάκισης κατά συγχώνευση, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Σε εκείνο το δικαστήριο μάλιστα είχαν καταθέσει εναντίον του κ. Χαλκιαδάκη και συνάδελφοί του. Οι ασθενείς ήταν ο νεαρός τότε αστυνομικός Λευτέρης Πετρίδης και δύο ακόμη γυναίκες οι οποίες έφεραν νεοπλάσματα στους πνεύμονες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει την επίμαχη περίοδο τοπική εφημερίδα, παρότι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί «ακόμη και σε προ-νάρκωση, περίμεναν μάταια να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς ο κατηγορούμενος γιατρός δεν ήθελε να υπογράψει το πρόγραμμα των χειρουργείων, αρνούμενος να παραχωρήσει χειρουργικό τραπέζι στους εξειδικευμένους θωρακοχειρουργούς του νοσοκομείου».
Ως προς την πρώτη καταδικαστική απόφαση για έκθεση σε κίνδυνο τριών ασθενών, ο τότε διευθυντής κλινικής και σήμερα διοικητής του ΠΑΓΝΗ αθωώθηκε στη δευτεροβάθμια δίκη στο εφετείο. Όπως έγινε γνωστό η αθώωση επήλθε με βάση την αλλαγή στάση των μαρτύρων κατηγορίας
Η δεύτερη υπόθεση, είναι εξαιρετικά πρόσφατη, καθώς τον Απρίλιο του 2019 ο νέος διοικητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση 26 μηνών, ενώ εκκρεμεί και το αστικό δικαστήριο με το οποίο ο 30χρονος ασθενής, με σοβαρά πλέον κινητικά προβλήματα εξαιτίας του χειρουργείου που έκανε ο κ. Χαλκιαδάκης, διεκδικεί αποζημίωση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το ΠΑΓΝΗ, όπου τον χειρούργησε ο καθηγητής. 
Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης για αφαίρεση κύστης, πριν από 4 χρόνια, από λάθος έκοψε αρτηρία, με συνέπεια να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή του ασθενούς και στη συνέχεια να αποκτήσει σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την καταγγελία της οικογένειας, όταν ο πατέρας του 30χρονου ασθενούς, ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Χαλκιαδάκη, εκείνος, αντί να αναγνωρίσει το λάθος και να ζητήσει συγγνώμη, απάντησε απαξιωτικά.
Μάλιστα ο 30χρονος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών ο ίδιος, χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα προκείμενου να μπορέσει να περπατήσει έστω και με μεγάλη δυσκολία.
Η πρωτόδικη απόφαση δεν άλλαξε και παραμένει για τον κ. Χαλκιαδάκη.
Για την υπόθεση η τότε ΔΥΠΕάρχης Κρήτης, Ελένη Μαυρομμάτη, είχε διατάξει ΕΔΕ, η οποία και δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα και ο ίδιος, ως διοικητής, θα κληθεί να χειριστεί την υπόθεση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης!
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αντιφατικό και ύποπτο στην υπόθεση, καθώς, αν ο ασθενής και η οικογένειά του δικαιωθούν και στο αστικό δικαστήριο, ο διοικητής Γ. Χαλκιαδάκης θα κληθεί να πληρώσει ως νοσοκομείο το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για το δικό του λάθος!
Η υπόθεση όμως έχει και άλλες πλευρές. Ο κ. Χαλκιαδάκης έχει μηνύσει γιατρούς του ΠΑΓΝΗ που κατέθεσαν εναντίον του. Και τώρα, με καταδίκη μεν, θα επιστρέψει στο νοσοκομείο ως προϊστάμενος των υφισταμένων του που κατηγορεί ότι τον συκοφαντούσαν! Παράδοξο και πολύ αντιδεοντολογικό θα το χαρακτήριζε κάποιος.
Μάλιστα ο νέος διοικητής έχει μηνύσει, εκτός από γιατρούς του νοσοκομείου, την τότε διοικήτρια της ΔΥΠΕ, Ε. Μαυρομμάτη, επειδή είχε διατάξει την ΕΔΕ, καθώς και άλλο υγειονομικό στέλεχος, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την ΕΔΕ!
Ούτως ή άλλως από τις δυο υποθέσεις που παρουσιάστηκαν, αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον για λόγους ηθικής τάξης (πέραν από τα νομικά προβλήματα που ενδεχομένως προκαλούνται) είναι τουλάχιστον προβληματική η τοποθέτηση του κ. Χαλκιαδάκη στη θέση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, με δεδομένες και τις ανοικτές κόντρες με πολλούς συναδέλφους του, τις οποίες ο ίδιος έχει οδηγήσει στα δικαστήρια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου