13.11.19

Αντιβιοτικά χωρίς συνταγή

Σε απειλητικά επίπεδα για την Δημόσια Υγεία φτάνει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. 
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) το 70% των ανθρώπων που καταναλώνουν αντιβιοτικά, δεν τα χρειάζονται.
Χωρίς τάση βελτίωσης η κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας, καθώς όπως επισημαίνουν οι έλληνες επιστήμονες κάθε χρόνο το 68% των πολιτών λαμβάνει αντιβιοτικά, όταν στη Φιλανδία το ποσοστό των πολιτών που καταναλώνουν αντιβιοτικά δεν ξεπερνά το 3%. Το ελπιδοφόρο είναι ότι οι  Έλληνες δεν «αποθηκεύουν» πλέον αντιβιοτικά και το ποσοστό από 20% που ήταν έπεσε στο 1%.
Στο ερώτημα γιατί ο Έλληνας λαμβάνει αντιβιοτικά, οι επιστήμονες απαντούν ότι στο 70% των περιπτώσεων τα λαμβάνουν για απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα πονόλαιμο και συνάχι. Καταστάσεις που δεν χρειάζονται καν ιατρική βοήθεια.
«Τα προμηθεύονται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή», με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου), η Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ. Αποτέλεσμα η υψηλή αντοχή των μικροβίων στα πολύτιμα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες το «κακό» μικρόβιο του πνευμονιόκκοκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή, οι μισοί που προσβάλλονται δεν θα θεραπευτούν και το κολοβακτηρίδιο (ουρολοιμώξεις) αντοχή στην κοινότητα 15%. Συνέπεια της υπερκατανάλωσης «η καταστροφή της δράσης των αντιβιοτικών» και «η αντοχή των μικροβίων η οποία μεταδίδεται».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου