Φέτος στη χώρα μας κυριαρχούν και τα δύο στελέχη του ιού
της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1 και Η3Ν2), γεγονός που συμβάλλει στην αυξημένη
νοσηρότητα και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας
Στην
κορύφωσή του πλησιάζει το ενδημικό κύμα της γρίπης και στα νοσοκομεία η προσέλευση του κόσμου παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη όπως
και οι νοσηλείες στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές.
Τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής μετάδοσης της γρίπης υπενθυμίζει ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.
Τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής μετάδοσης της γρίπης υπενθυμίζει ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.
Όπως
αναφέρει ο καθηγητής, η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των
αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα ή φτάρνισμα), είτε άμεσα είτε μέσω
επαφής με κάποια μολυσμένη επιφάνεια (όπου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και
8 ώρες). Η περίοδος επώασής της είναι 1-4 ημέρες.
Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ημέρες μετά, ενώ τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες. Το ιικό φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο, όμως και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
Γι’ αυτό, ο κ. Τσακρής συνιστά να παραμείνουμε στο σπίτι τουλάχιστον για μερικές μέρες, αν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης, για να μη μεταδώσουμε τον ιό στα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στον επαγγελματικό μας χώρο ή αλλού, ειδικά αν αυτά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Η ατομική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης στο αναπνευστικό και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι εισάγουμε τον ιό με τα χέρια στο στόμα και στη μύτη. Με αυτόν το τρόπο τον εμβολιάζουμε κατευθείαν στον αναπνευστικό βλεννογόνο. Επίσης, μια διατροφή ισορροπημένη, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας» καταλήγει ο κ. Τσακρής.
Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ημέρες μετά, ενώ τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες. Το ιικό φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο, όμως και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
Γι’ αυτό, ο κ. Τσακρής συνιστά να παραμείνουμε στο σπίτι τουλάχιστον για μερικές μέρες, αν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης, για να μη μεταδώσουμε τον ιό στα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στον επαγγελματικό μας χώρο ή αλλού, ειδικά αν αυτά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Η ατομική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης στο αναπνευστικό και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι εισάγουμε τον ιό με τα χέρια στο στόμα και στη μύτη. Με αυτόν το τρόπο τον εμβολιάζουμε κατευθείαν στον αναπνευστικό βλεννογόνο. Επίσης, μια διατροφή ισορροπημένη, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας» καταλήγει ο κ. Τσακρής.