21.1.11

Μέρες του ’97 ζεί η Αλβανία – Δυο νεκροί από τα επεισόδια στα Τίρανα, φόβοι πως θα αυξηθούν τα θύματα!

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας. Σύμφωνα με τους γιατρούς του στρατιωτικού νοσοκομείου των Τιράνων, τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά εκφράζονται φόβοι και για άλλα θύματα μεταξύ των διαδηλωτών. 26 μέχρι στιγμής οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων 7 αστυνομικοί. Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς και πυρπολημένα αυτοκίνητα δίνουν την εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν, λίγο νωρίτερα, μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, στα Τίρανα, στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.
Αφορμή γι’ αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σ’ αυτό «πρωταγωνιστούσε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.
Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα «έπεσαν στο κενό». newsit

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου