22.1.11

Δικηγόροι Καλαμάτας - Αποχή μέχρι την επόμενη Παρασκευή!

Της Βίκυς Βετουλάκη
Μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα συνεχίσουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθείται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Αυτό αποφασίσθηκε χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στο Δικαστικό Μέγαρο. Επίσης, μετά από πρόταση του προέδρου Κώστα Μαργέλη αποφασίσθηκε μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου κανένας δικηγόρος του Συλλόγου της Καλαμάτας να μη νομιμοποιήσει δικηγόρο του Συλλόγου Αθηνών, ως αντίδραση στη στάση τους υπέρ του νομοσχεδίου. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η στάση του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παξινού στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων.
Ταφόπλακα
Ενημερώνοντας τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, ο κ. Μαργέλης είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ταφόπλακα για τους δικηγόρους και επιχειρείται να ψηφιστεί χωρίς ουσιαστική διαβούλευση. Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο έχει πολλές εκκρεμότητες και ασάφειες και απόδειξη αυτού είναι ότι σε πολλά σημεία αναφέρει ότι θα διευκρινισθούν με νεότερες αποφάσεις. Κατά τον κ. Μαργέλη, η άρση των γεωγραφικών περιορισμών θα πλήξει μικρές αστικές πόλεις που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που πλήττουν το επάγγελμά τους. Μία από αυτές είναι ότι θα μπορούν πλέον να συστήνονται διαπεριφερειακές δικηγορικές εταιρείες, τις οποίες θα μπορούν να συγκροτούν δικηγόροι από διαφόρους δικηγορικούς συλλόγους, να έχει έδρα, για παράδειγμα, στην Αθήνα, αλλά να διατηρούν τα επαγγελματικά τους γραφεία στην περιοχή τους.
Επίσης, ως πλήγμα χαρακτήρισε τη ρύθμιση κατάργησης της ελάχιστης αμοιβής, επισημαίνοντας ότι πλέον τα γραμμάτια προείσπραξης θα ονομάζονται ποσά αναφοράς, το ύψος των οποίων δεν έχει καθορισθεί ακόμα.
Καταγγελία
Ένα άλλο θέμα που έθεσε ο κ. Μαργέλης ήταν η διαφήμιση που πλέον θα επιτρέπεται για τους δικηγόρους, αλλά δεν αναφέρονται ποιοι θα είναι οι κανόνες. Επισήμανε, λοιπόν, προς τους συναδέλφους του ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προάγγελος εφαρμογής τεκμηρίων για τους δικηγόρους.
Από τη συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων, ο κ. Μαργέλης χαρακτήρισε ως θετική τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη, καθώς χάρη σε αυτόν δεν καταργήθηκε το γραμμάτιο προείσπραξης.
Αντιθέτως στηλίτευσε και κατήγγειλε τη στάση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παξινού για τη διασπαστική και απαξιωτική συμπεριφορά του. Σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, ο κ. Παξινός αποχώρησε προκλητικά από την ψηφοφορία για τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων και σημείωσε πως, όπως έχει διαφανεί, είναι από τους βασικούς συντάκτες του νομοσχεδίου. Κατόπιν αυτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο μοναδικός της χώρας που δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.
Πρότεινε και έγινε δεκτό μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου κανείς δικηγόρος της Καλαμάτας να μη νομιμοποιήσει δικηγόρο Αθηνών. ΘΑΡΡΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου