21.1.11

5 άτομα κατηγορούνται, για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007

Αναμεσά τους ο πρώην νομάρχης, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και μια συνταξιούχος του ΟΓΑ-
Πέντε άτομα (συνολικά για την υπόθεση 6) καταδεικνύει ως υπαίτιους για την τραγωδία στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007, πολυσέλιδο βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της περιοχής. Ουδεμία ευθύνη αναλαμβάνουν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους.
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας οδηγούνται η συνταξιούχος του ΟΓΑ Σοφία Νικολοπούλου (φέρεται ότι ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς ξεχνώντας μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα), ο πρώην νομάρχης (νυν αντιπεριφερειάρχης) Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστενών, ο εποχικός πυροφύλακας Παναγιώτης Τσούρας και ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Φώτιος Παππάς, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, από τη συγκλίνουσα αμέλεια του πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, της κ. Σοφίας Νικολοπούλου, του δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου και του εποχικού πυροφύλακα Παναγιώτη Τσούρα, «κάηκαν περίπου 150.000 στέμματα δάσους και περί τα 100.000 στέμματα δασικών εκτάσεων...», προκλήθηκαν ζημιές σε «κατοικίες, αγροικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, ζώα, πτηνά, κυψέλες, καλλιέργειες, γεωργικό εξοπλισμό, δίκτυα ύδρευσης, στάβλοι, αποθήκες, κοινωφελή δίκτυα της ΔΕΗ και το ΟΤΕ, περίπου 20.000 στέμματα γεωργικών εκτάσεων και περίπου 30.000 στρέμματα υπολείμματα καλλιεργειών», ενώ «προκλήθηκε ο θάνατος σε συνολικά 36 ανθρώπους».
Παράλληλα, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Φώτιος Παππάς, φέρεται να μην ενήργησε «ταχεία αναγνώριση της περιοχής που εκδηλώθηκαν και επεκτάθηκαν οι πυρκαγιές, ούτε διαίρεσε αυτή σε τομείς ορίζοντας κάποιον αξιωματικό ή υπαξιωματικό ως υπεύθυνο, ούτε κατένειμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις με ορθολογικό τρόπο...».
Γενικότερα, στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Ζαχάρως και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αγνόησαν έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για μέγα κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών και στην Ηλεία. Επιπλέον, δεν συγκάλεσαν άμεσα το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, στο πλαίσιο του σχεδίου, Ξενοκράτης. thebest.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου