21.1.11

Οργή για τις προσλήψεις ημετέρων στην ΕΡΤ !

Ο κακός χαμός έγινε με την ανακοίνωση των ονομάτων των συμβασιούχων δημοσιογράφων που θα εργαστούν στην ΕΡΤ με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός έτους. Η θύελλα των αντιδράσεων, των ανακοινώσεων και των διαμαρτυριώνξεκίνησε μόλις λίγα λεπτά από την ανάρτηση της λίστας στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ κυριολεκτικά φωτιά πήρε το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ, από δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση και δεν εγκρίθηκε από τις επιτροπές αξιολόγησης.
Αποδέκτης όμως των αντιδράσεων δεν ήταν μόνο η ΕΡΤ, αλλά και η ΕΣΗΕΑ, η οποία υπό το βάρος των διαμαρτυριών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει ότι στη λίστα με τους νεοπροσληφθέντες στην ΕΡΤ, υπάρχουν ονόματα δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται και σε άλλα μέσα, ενώ παραλείφθηκαν πολλοί άνεργοι δημοσιογράφοι.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Έπειτα από κυοφορία μηνών δημοσιεύθηκαν επιτέλους τα ονόματα των νέων συμβασιούχων της ΕΡΤ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για διαφάνεια, αξιοκρατία, μονοθεσία, πολλοί από τους νέους συμβασιούχους απασχολούνται σε άλλα ανταγωνιστικά στην ΕΡΤ μέσα, ορισμένοι δε είναι και στελέχη εφημερίδων ή τηλεόρασης ενώ έχουν παραληφθεί δημοσιογράφοι άνεργοι με προϋπηρεσία στην ΕΡΤ.
Καταγγέλλουμε την ευνοιοκρατική αυτή απόφαση της ΕΡΤ και ζητάμε να ισχύσουν πράγματι αξιοκρατικά και μόνο κριτήρια στην πρόσληψη των συμβασιούχων.
Η ΕΣΗΕΑ ζητά πολιτική και μέτρα στήριξης της δημόσιας Ρ/Τ, ανάμεσα στα οποία προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η πρόσληψη των συμβασιούχων συναδέλφων που σήμερα είναι άνεργοι ενώ διαθέτουν πολυετή προϋπηρεσία στην ΕΡΤ.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί άκυρες τις προσλήψεις των πολυθεσιτών και επαναλαμβάνει ότι «εξυπηρετήσεις» και προσλήψεις πολλαπλής απασχόλησης, ακόμα και διευθυντικών στελεχών άλλων ΜΜΕ, συνδυάζονται με τον αποκλεισμό ανέργων συναδέλφων. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα και ότι θα αντιδράσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.»
Καταγγελία για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις από την δημόσια τηλεόραση έκανε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, ο οποίος με επιστολή του στο διαδίκτυο, καταγγέλλει τον τρόπο αξιολόγησης των ονομάτων και ζητάει την ακύρωση του διαγωνισμού:
«Είμαι 28 χρόνια δημοσιογράφος τα 20 στην τηλεόραση. Έμαθα τηλεόραση στη δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας, εργάσθηκα ως ανταποκριτής του ΜΕΓΚΑ στις Βρυξέλλες, συμπαρουσίαζα με τον Τσίμα και Τέλλογλου την εκπομπή "κόκκινο πανί" στον ΑΝΤ1 και τα τελευταία 7 χρόνια εργαζόμουν στην ΕΡΤ με συμβάσεις έργου παρουσιάζοντας τις εκπομπές ΣΤΡΙΠΤΙΖ, ΕΥΡΩΠΗ ΕΞΠΡΕΣ, ΤΡΑΝΖΙΤ FOCUS και Εurodoc.
Έχω πτυχίο πανεπιστημίου, μιλώ 4 γλώσσες και γνωρίζω να χειρίζομαι κάμερα και μοντάζ σε avid. Αυτή η εμπειρία ωστόσο δεν έφτασε για να ανανεωθεί η σύμβαση μου, ενώ υπάρχουν ονόματα στην λίστα που εγκρίθηκε, που δεν έχουν ούτε τα τυπικά προσόντα (ένα χρόνο εργασίας στην τηλεόραση).
Κάποια συνάδελφος δεν έχει ούτε μήνα. Με δεδομένα τα παραπάνω δηλώνω ότι προσφεύγω στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΡΤ θεωρώντας ότι υπήρξε δόλος αναξιοκρατία και αδιαφάνεια στον διαγωνισμό».
Οι καταγγελίες όμως έχουν αρχίσει να παίρνουν τη μορφή τσουνάμι και να διαδέχονται η μία την άλλη, θέτοντας επιπλέον ερωτήματα για το πώς έγιναν οι προσλήψεις των συμβασιούχων δημοσιογράφων. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε ακόμη ένας από τους δημοσιογράφους που «κόπηκαν» στις επιτροπές αξιολόγησης, ο Γιάννης Προβής ο οποίος δηλώνει άνεργος δημοσιογράφος και όπως λέει ο ίδιος προχωράει σε κάποιες απλές διαπιστώσεις:
«Ειλικρινά, δεν θέλω να διαμαρτυρηθώ γιατί, αν και υπερπλήρης εμπειριών και άλλων πολλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, δεν συμπεριελήφθην – όπως φαντάζομαι και άλλοι άξιοι και άνεργοι συνάδελφοι - στην πολυαναμενόμενη και πολυκαιρισμένη λίστα των προσληφθέντων συμβασιούχων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ. Όμως, θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι κυριάρχησε (και) σε αυτήν την τόσο πολυδιαφημισμένη διαδικασία αξιολόγησης η “πεπατημένη” των “κολλητών”, και, πιστέψτε με, ντρέπομαι που έστειλα αίτηση και βιογραφικό να κριθεί από έναν τόσο αφόρητα και ηλίθια ιδιοτελή και ξεδιάντροπο “μηχανισμό εξουσίας”. Αλλά, θα.... μου πείτε, ας πρόσεχα...
Γιάννης Προβής
Άνεργος δημοσιογράφος»
Σε αυτές τις καταγγελίες, τόσο από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ όσο και των δύο δημοσιογράφων, η ΕΡΤ απάντησε με την έκδοση ενός απλού Δελτίου τύπου.
Ωστόσο, η απάντηση του Ραδιομεγάρου αφήνει πολλά ερωτηματικά, καθώς στις λίστες (είναι γνωστό το σινάφι μας) υπάρχουν άνθρωποι με αποδεδειγμένα ασυμβίβαστα, με συγγενικές σχέσεις με ήδη εργαζόμενους στην ΕΡΤ (άσχετα με το αν σαν κριτήριο δεν μέτρησε τελικά η συγγένεια, δημιουργεί όμως ηθικό θέμα) και κυρίως χωρίς καμία εμπειρία ηλεκτρονικού μέσου, σε αντίθεση με εκατοντάδες άνεργους που έμειναν εκτός:
«Σχετικά με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε. δηλώνει τα ακόλουθα:
1. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Τηλεόρασης έγιναν προσλήψεις δημοσιογράφων, μέσω δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού.
2. Οι αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα της ανεργίας. Και γι αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των υπό πρόσληψη συμβασιούχων, είναι άνεργοι.
3. Οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης, στις οποίες συμμετείχαν o εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ.
4. Ελήφθησαν υπόψη και τηρήθηκαν όλα τα κριτήρια που θέτουν η προκήρυξη και οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΡΤ.
5. Η προκήρυξη θέτει με σαφήνεια και το θέμα των ασυμβιβάστων για τους υποψήφιους του διαγωνισμού, κυριότερο των οποίων είναι η μη απασχόληση σε ανταγωνιστικό προς την ΕΡΤ Μέσο (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Ραδιοτηλεοπτικό περιοδικό, internet). Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πως τα ασυμβίβαστα αυτά θα ισχύσουν απαρέγκλιτα για όλους ανεξαιρέτως. Ουδείς πρόκειται να προσληφθεί, εάν όταν κληθεί να υπογράψει την σύμβαση του δεν αποδεχθεί ενυπογράφως πως πληρεί τα εν λόγω κριτήρια».
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί. Σημερινά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες αναφέρουν πως τον πλήρη έλεγχο στην ΕΡΤ θα έχει ο αδερφός του πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, αφού μια ολόκληρη πεντάδα δημοσιογράφων «πέρασε» από την επιτροπή. Τα δημοσιεύματα, μάλιστα, αναφέρουν πως πρόκειται για προσωπικούς φίλους του Ν. Παπανδρέου -τρεις άνδρες και δύο γυναίκες- τους οποίους ήθελε να προωθήσει, και με τον τρόπο αυτό αποκτά τον «έλεγχο» στο Ραδιομέγαρο.
Άποψή μας είναι πως ο αρμόδιος για θέματα Τύπου, υπουργός κ. Χυτήρης, θα πρέπει να ξανακοιτάξει το θέμα του διαγωνισμού προσλήψεων στη Δημόσια τηλεόραση, γιατί, όπως λέει ο λαός, "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά".
Και επειδή η χώρα μας είναι μικρή και ο χώρος μας ακόμη μικρότερος, όταν γίνεσαι σημαιοφόρος της διαφάνειας και της τιμιότητας, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα τηρηθούν, γιατί σε αντίθετη των περιπτώσεων εκτίθεσαι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου