20.1.11

Δυσμενές κλίμα για τους φορείς που υπερασπίζονται το ν/σ Μπιρμπίλη !

Ιδιαίτερα δυσμενές υπήρξε το κλίμα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τους εκπροσώπους των φορέων εκείνων, που υπερασπίστηκαν τις επιλογές της Τίνας Μπιρμπίλη, όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Χαλκιδικής, Γιάννης Δριβελέγκας, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των οικολογικών και επιστημονικών φορέων, εξέφρασε όπως και χθες, την δυσφορία του για εκείνους που «θεωρούν πως έχουν μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία από εμάς που ζούμε στην περιφέρεια», για να πάρει την σκυτάλη αργότερα ο Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), που επετέθη εναντίον εκείνων που κρίνουν τα προβλήματα της επαρχίας «ζώντας στην Αθήνα σε περιοχές που είναι επίσημα χαρακτηρισμένες ως δασικές»…. Επί της ουσίας, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Ηλιόπουλος ανέφερε πως το νομοσχέδιο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας κινείται γενικά σε σωστή κατεύθυνση, «αλλά αυτό που συζητιέται, είναι τα τέσσερα στρέμματα αρτιότητας».
«Όσο άδικα είναι τα 4 στρέμματα αρτιότητας, άλλο τόσο θα είναι και τα 10 και τα 20 και τα 30. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ολικής απαγόρευσης -και μέχρι να γίνουν αυτά, να υπάρχουν κανόνες που να επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει γη, να συνεχίσουν χωρίς προβλήματα, πλην περιπτώσεων που πρέπει να μπει άμεσος φραγμός», ανέφερε.
Περισσότερο απόλυτη υπέρ της επίμαχης διάταξης της Τίνας Μπιρμπίλη εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Διεθνές Ταμείο για τη Φύση» (WWF), Θεοδότα Νάντσου, θεωρώντας την οριζόντια ρύθμιση των δέκα στρεμμάτων ως την «ελάχιστη ικανοποιητική».
«Αυτό που πάμε να προστατεύσουμε, δεν είναι τρία γλυκούλικα ζωάκια, ή ο αργυροπελεκάνος, όπως ακούστηκε χθες στην Επιτροπή σας. Αυτό που πάμε να προστατεύσουμε είναι το μέλλον της κοινωνίας. Στην Αυστραλία, στο Μπρισμπέιν, είχαν κάποιες ρυθμίσεις που πλησίαζαν το ελληνικό εφεύρημα να κλείνονται οι φυσικές διέξοδοι. Είναι λοιπόν θέμα ασφάλειας της δικής μας κοινωνίας και διαφθοράς των υπηρεσιών της. Δεν είναι απλά ρομαντικό το θέμα», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων Γ. Βαβίζος παραδέχθηκε «ασάφειες στην χάραξη των περιοχών Natura, με συνεπακόλουθη καλλιέργεια μεταφυσικών αντιλήψεων σε σχέση με τη φύση». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μη τήρησης των κατά νόμον διαδικασιών χάραξής τους και της ανασφάλειας δικαίου που συνεπακόλουθα επικράτησε, υποστήριξε ο κ. Βαβίζος. Σημειώνεται πως ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, εκπροσωπώντας το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της επίμαχης διάταξης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου