16.12.11

Κλείνουν καταστήματα λόγω ΦΠΑ οι επώνυμες αλυσίδες. Στο δρόμο 100.000 εργαζόμενοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Κλείνουν καταστήματα οι επώνυμες οργανωμένες αλυσίδες εστίασης, καθώς δεν αντέχουν το βάρος του ΦΠΑ 23%. Για το 2012 αναμένεται, αν δεν μειωθεί η έμμεση φορολογία σε όλο τον κλάδο της εστίασης, δηλαδή και στις ανώνυμες ταβέρνες, ψησταριές, καφέ κ.λπ., να χάσουν τη δουλειά τους περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι.
Τις τραγικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ περιέγραψαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (Goody's, Everest, TGI Friday's, Γρηγόρης, KFC, McDonald's, Flocafe, Φούρνοι Βενέτη, Απολλώνιον, Pizza Hut, Pizza Fan, Coffee Time κ.λπ.) στη διάρκεια συνάντησής τους με τους δημοσιογράφους. Πρόκειται για 28 επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου της εστίασης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθανάσιος Παπανικολάου (διευθύνων σύμβουλος της Goody's & Everest) υπογράμμισε πως «έχουμε ήδη κλείσει καταστήματα και για το 2012 εκτιμούμε ότι από τις επιχειρήσεις-μέλη μας θα χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας. Βγάζουμε κραυγή αγωνίας...», συνέχισε ο κ. Παπανικολάου, «και καλούμε την κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ στο 9%». Οπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Σ.ΕΠ.Ο.Α. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Βενέτης»), «τα έσοδα έχουν μειωθεί και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό γιατί οι πωλήσεις μας έχουν πέσει από τον Σεπτέμβριο κατά 40%».
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Νίκος Νέγκας (γενικός διευθυντής των TGI Friday's) και το μέλος Βλάσσης Γεωργάτος (διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Γρηγόρης) μίλησαν για έκρηξη της φοροδιαφυγής. Οπως είπαν, από τις ανώνυμες επιχειρήσεις εστίασης (αντιπροσωπεύουν το 75%) λίγοι είναι εκείνοι που εκδίδουν αποδείξεις ταμειακής μηχανής. «Σε αντίθεση με εμάς που πληρώνουμε τους φόρους, ασφαλίζουμε τους εργαζομένους μας και γι' αυτόν τον λόγο εμείς είμαστε που θα κλείσουμε, καθώς δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάτος.
Ο κ. Παπανικολάου έφερε ως παράδειγμα των επιπτώσεων τα Goody's: «Κλείσαμε τρία ιστορικά καταστήματα στο Πασαλιμάνι, στην Κηφισιά και την Ομόνοια», ενώ ο κ. Νέγκας έκανε γνωστό ότι τα τέσσερα από τα 10 καταστήματα TGI Friday's είναι πια ζημιογόνα.
Ο πρόεδρος του Σ.ΕΠ.Ο.Α. είπε ότι «αν ο ΦΠΑ πέσει στο 9% θα μειωθούν 15% οι τιμές και θα διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. Η Γαλλία μείωσε τον συντελεστή στο 5,5% από 19% και δημιούργησε 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ και η Ιρλανδία που είναι στο ΔΝΤ έριξε τον ΦΠΑ στο 9% από 13%».
Οι εκπρόσωποι του Σ.ΕΠ.Ο.Α. άφησαν αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη, επειδή αν κι έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί τους, εντούτοις δεν τους έχουν δεχτεί.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου