16.12.11

Ερώτηση 38 βουλευτών για υπερτιμολογήσεις αγαθών μέσω της ενδοομιλικής διακίνησης

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη Βουλευτής αναφορικά με τις υπερτιμολογήσεις και την αποφυγή φορολόγησης εξαιτίας ελλιπών διαδικασιών ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ύστερα από την δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων για υψηλά περιθώρια κέρδους που απολαμβάνουν γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι με δεσπόζουσα θέση στον κλάδο τους, πολλές επιχειρήσεις φέρεται να προβαίνουν σε στρατηγικές υπερτιμολόγησης των αγαθών τους, μέσω της διακίνησης των προϊόντων τους εντός των ομίλων τους, κατορθώνοντας έτσι να μειώνουν τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση και να αυξάνουν δυσανάλογα τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει και από επίσημα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α., η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο για την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας με βάση τα διεθνή πρότυπα ελέγχου των ενδοομιλικών με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος και η τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καταστρατηγείται ο υγιής ανταγωνισμός και να διατηρούνται υψηλές τιμές σε συγκεκριμένες αγορές.
Κατόπιν αυτών οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς, για την πορεία των ελέγχων αλλά και των ενεργειών τους για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου