16.12.11

Σε τιμές χονδρικής οι αγορές από τη Λαχαναγορά του Ρέντη

Ελεύθερα θα μπορούν να ψωνίζουν φρούτα και λαχανικά στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Αγορά Ρέντη) όσοι καταναλωτές το επιθυμούν από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του χρόνου και μάλιστα σε τιμές χονδρικής.
Προϋπόθεση για τις αγορές των καταναλωτών είναι, ότι τα προϊόντα θα πρέπει να είναι συσκευασμένα σε συσκευασίες χονδρικής, (τελάρα, σακιά. δεμάτια κλπ.), αλλά σε κάθε περίπτωση το κέρδος είναι διπλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τιμές χονδρικής είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές λιανικής για τα ίδια προϊόντα. Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσκομίσει πλήρη στοιχεία για την έκδοση τιμολογίου λιανικής (ονοματεπώνυμο-διεύθυνση-Α.Φ.Μ.).
Τις αποφάσεις αυτές έλαβαν οι έμποροι της Λαχαναγοράς (μέλη του Συνδέσμου Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών) σε συνεργασία με τον Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε. και τα αρμόδια υπουργεία, μπαίνοντας με τον τρόπο αυτό στο κλίμα της εποχής, και προωθώντας ενάντια στην κρίση, την επιβαλλόμενη κοινωνική πολιτική απέναντι στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται άσχημα, δείχνοντας παράλληλα όπως επιβάλλεται στις μέρες αυτές καλή διάθεση και εορταστικό πνεύμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα φρούτα και τα λαχανικά στη χώρα μας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, πωλούνται έως και 61% φθηνότερα από τα ίδια προϊόντα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιστοίχως.
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ.Λ.Α. για τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθησίας του ΟΚΑΑ και των εμπόρων της Λαχαναγοράς δήλωσε: "Οι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (Ρέντη), θεωρούμε χρέος μας να σταθούμε στο πλάι του Eλληνα καταναλωτή χορηγώντας προϊόντα φθηνά, ποιοτικά, ελεγμένα και ασφαλή και ευχόμαστε με τη βοήθεια του καθενός από εμάς, οι γιορτές να καταφέρουν να αλλάξουν ριζικά το κλίμα στην αγορά και την κατανάλωση προς όφελος των επιχειρήσεων και των δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση ελληνικών νοικοκυριών".
Στο μεταξύ κάθετη πτώση στο τζίρο τους έχουν οι επιχειρήσεις στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ) και αρκετές βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ κ. Π. Σταμπολίδης.
Η μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις κρέατος κατά το τρέχον έτος κυμαίνεται στο περίπου 50% σε σχέση με το 2010, ενώ στις επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών η μείωση κινείται στην περιοχή του 40%. Η μείωση του τζίρου, αποδίδεται πρωτίστως στην οικονομική κρίση αλλά και στον ανταγωνισμό ο οποίος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κρεοπωλών, τις περισσότερες φορές είναι αθέμιτος.
Η δεινή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων που εδρεύουν στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΑ, οδηγεί τη διοίκηση του Οργανισμού στην παροχή οικονομικών διευκολύνσεων, τόσο για τη συγκράτηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, όσο και για την προσέλκυση νέων. Ειδικότερα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Σταμπολίδης από την 1 Ιανουαρίου 2012 μειώνεται κατά 17% το ενοίκιο για τις επιχειρήσεις κρέατος, ενώ για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να εγκατασταθούν στον ΟΚΑΑ, απαλλάσσονται από τα ενοίκια τριών μηνών.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, οι οικονομικές διευκολύνσεις αποτελούν μόνο έναν μέρος από τις παροχές της διοίκησης προς τις επιχειρήσεις, καθώς αυτές συνδυάζονται και με πρόγραμμα αναβάθμισης της αγοράς. Στους άμεσους στόχους της διοίκησης, είναι η μετατροπή της Κεντρικής Αγοράς σε ένα ολοκληρωμένο πάρκο τροφίμων, που θα επιτευχθεί μέσω της ίδρυσης και ιχθυαγοράς. "Πρόκειται για στρατηγική μας επιλογή", ανέφερε ο κ. Σταμπολίδης, υπογραμμίζοντας ότι η πτέρυγα της ιχθυαγοράς μπορεί δημιουργηθεί και με ιδιωτικά κεφάλαια. Πέρα από την ίδρυση της ιχθυαγοράς, η διοίκηση θα επιτρέψει και τη λειτουργία 13 καταστημάτων τροφίμων εκτός κρεάτων και οπωροκηπευτικών.
Στις επιπτώσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού στα παραδοσιακά κρεοπωλεία αναφέρθηκαν οι πρόεδροι της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλών Αθήνας κ. Βασίλης Ντεληφιλιππίδης και του Σωματείου Κρεοπωλών Πειραιά και Νήσων κ. Σταύρος Πέρρος. Σύμφωνα με τον κ. Ντεληφιλιππίδη η μείωση του τζίρου στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Αθήνας κυμαίνεται στο 35%, ενώ στο περίπου 50% κυμαίνεται η μείωση στον Πειραιά. Και οι δύο πρόεδροι απηύθυναν έκκληση στους καταναλωτές να προτιμήσουν και πάλι τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, τονίζοντας ότι είναι τα μοναδικά που διασφαλίζουν άριστη ποιότητα και λογικές τιμές.
Αμφότεροι έθιξαν το θέμα των αγορών κρεάτων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ειδικά στα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου, διερωτώμενοι για την ποιότητα του κρέατος που διαθέτουν καθώς οι λιανικές τιμές πώλησης, είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου