13.12.11

ΠΟΙΟΣ ΚΟΣΚΩΤΑΣ - ΣΤΗΝ PROTON BANK ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΑΡΤΥ !!

Aποκαλύψεις - φωτιά για το σκάνδαλο στην Proton Bank φέρνει στο φως το πόρισµα της Τράπεζας της Ελλάδος. 
Εκτός από την υπεξαίρεση από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη των 52 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Proton Bank, υπόθεση για την οποία έχουν ήδη επιληφθεί οι εισαγγελικές Αρχές, το πόρισμα αποκαλύπτει «υπόγειες» διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ τα οποία μέσα από έναν λαβύρινθο τραπεζικών και επιχειρηµατικών συναλλαγών εκταμιεύτηκαν από τα ταµεία της Proton Bank με τελικό προορισμό την εταιρεία Alapis και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Στο πόρισμα που συνέταξαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφονται χρηματοδοτήσεις μετόχων, στελεχών, συνεργατών αλλά και φίλων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από την Proton Bank, με εξόχως ιδιαίτερα προνοµιακά κριτήρια, αλλά και ελλιπείς διαδικασίες και χαµηλές εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της τράπεζας.
Aπό τον έλεγχο των δανείων της Proton Bank, προκύπτει ότι εκτός από δάνειο 50,6 εκατ. ευρώ που έχει χορηγήσει άµεσα η τράπεζα στην Alapis και για το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιµά πιθανή ζηµιά 20,1 εκατ. ευρώ, η τράπεζα χρηµατοδότησε και την εξαγορά θυγατρικών εταιρειών της εταιρείας από πρώην στελέχη της ύστερα από την απόφαση της διοίκησης να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στον κλάδο του φαρµάκου και να απεµπλακεί από τις υπόλοιπες δραστηριότητές της βάσει του σχεδίου που είχε εγκρίνει η Deutsche Bank, την οποία είχε προσλάβει ως σύμβουλο ο κ. Λαυρεντιάδης για να υποδείξει τη µέθοδο της διάσπασης του Οµίλου.
Οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι σχεδόν το σύνολο των θυγατρικών εταιρειών της Alapis εξαγοράστηκε από εταιρείες των οποίων οι βασικοί µέτοχοι ήταν στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του κ. Λαυρεντιάδη, και πως η Protοn Bank ήταν η αποκλειστική τράπεζα που τους χρηµατοδότησε για τις αγορές αυτές. Kοινό σηµείο όλων αυτών των εξαγορών είναι ότι ως µελέτη βιωσιµότητας της εξαγοράς παρουσιάζεται το αντίστοιχο απόσπασµα από έκθεση της Deutsche Bank. Η παρουσίαση της Deutsche Bank περιέχει περιορισµένη πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το business plan, τις προβλεπόµενες ταµειακές ροές κ.λπ. παραβιάζοντας, όπως τονίζεται στο πόρισµα, «τη βασική προϋπόθεση της τράπεζας ότι για την έγκριση ενός δανείου απαιτείται η τεκµηριωµένη δυνατότητα αποπληρωµής του δανείου».
Στο πόρισµα επισηµαίνεται επίσης ότι από τα δάνεια που εκταµιεύθηκαν από την τράπεζα προς τις θυγατρικές, συνολικού ύψους 524 εκατ. ευρώ, ποσό τουλάχιστον 490 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε στην Alapis.
Επίσης το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι οι χρηµατοδοτήσεις των εξαγορών έγιναν µε διαδικασίες - εξπρές και σε συγκεκριµένη περίοδο, µεταξύ 7 και 9 Ιουνίου 2010, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα, επειδή το χρονικό διάστηµα δεν ήταν αρκετό, καταγράφονται πολλές παρατυπίες ως προς τις διαδικασίες που απαιτούνται, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις η εξαγοράζουσα εταιρεία είχε συσταθεί λίγες ηµέρες πριν, ακόµη και την ίδια ηµέρα µε την κατάθεση του αιτήµατος για χρηματοδότηση της εξαγοράς προς την Proton Bank.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου