17.12.11

Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Πρώτα απ' όλα όταν λέμε φιλία τι ακριβώς εννοούμε. Γιατί αν εννοούμε καφέδες, κοινή παρέα και πλάκα, ναι, τότε σαφώς και υπάρχει.
Όμως η φιλία είναι κάτι παραπάνω, που δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε δύο ετεροφυλόφιλα άτομα.
Βαγγέλης Μπάος, ο ανελέητος Βλέπετε, με τι άνεση μπορώ να μιλήσω στην κολλητή μου για την γκόμενα (συγνώμη για τη λέξη) που γνώρισα προχτές και για το σεξ που κάναμε που για μένα ήταν απλά σεξ και τίποτα παραπάνω, χωρίς εκείνη να γίνει έξαλλη και λόγω γυναικείας αλληλεγγύης να μην με κατσαδιάσει; Πως μπορώ να τις μιλήσω με τακτ για τις καφρίλες που κάνω και τέλος πως μπορώ να κάνω παρέα μαζί της και να μην τη φλερτάρω;
Γίνεται ένας άντρας και μια γυναίκα να μην φλερτάρουν; Ας υποθέσουμε πως γίνεται και πως με την εν λόγω κολλητή τρέφουμε μόνο φιλικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον. Ε, δεν μπορεί. Κάποιο βράδυ θα πιούμε λίγο παραπάνω και η έλλειψη συντρόφου θα μας ενώσει όπως επιτάσσουν ένστικτα που δεν υπακούουν στη λογική.
Και επειδή το έχω δοκιμάσει και εκεί ακριβώς είναι που το γλυκό που λέγεται φιλία χαλάει, σας το εγγυώμαι δυο ετεροφυλόφιλοι δεν γίνεται να γίνουν κολλητοί. Μπορεί να έρθουν πιο κοντά, να περνούν καλά, να μοιράζονται ιδέες και τον κοινό τους χρόνο, αλλά ποτέ σε μόνιμη βάση και συνήθως πάντα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεγάλης παρέας. Αλλιώς σίγουρα η σχέση τους θα έχει παρατράγουδα.
Ελευθερία Ιωαννίδου, η επιστήμονας
Καλές οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες περί φύλων αλλά πλέον οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο με τριάντα χρόνια πίσω. Τότε ναι, άνδρες και γυναίκες είχαν τεράστιες διαφορές ...κοινωνικές, συμπεριφοράς, αντιλήψεων... και κάτι τέτοιο λειτουργούσε ανασταλτικά ακόμα και στην εξέλιξη μιας πιθανής φιλίας. Πλέον όμως οι κοινές αναφορές τους μέσα στην καθημερινότητα είναι μεγάλες. Σαφώς λοιπόν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ανθίσει μια ουσιαστική φιλική σχέση.
Και για να το πάω παρακάτω.. όχι, δεν πιστεύω ότι όλοι οι άνδρες που έχουν μια φίλη είτε είναι οι ίδιοι gay είτε βλέπουν αυτή τη φίλη ερωτικά (ατάκα που έχω ακούσει με τα αυτάκια μου από άνδρα). Θεωρώ ότι ακόμα και οι άνδρες δεν είναι τόσο λυσσασμένοι! Επίσης δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί να ανοιχτεί ο ένας ή ο άλλος, να μιλήσει ακόμα και για τα πιο προσωπικά του θέματα. Ίσα-ίσα, πολλές φορές αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερα μιας και εδώ δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ζήλια, μαλλιοτράβηγμα ή ανάγκη επιβεβαίωσης αλλά μια άλλη και πολλές φορές πολύ πιο ξεκάθαρη οπτική γωνία.
Με δυο λόγια, άνδρες και γυναίκες μπορούν να γίνουν (οι καλύτεροι) κολλητοί φίλοι και αυτό πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.Queen.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου