29.11.12

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Ο δήμαρχος, τα κόμματα, οι θεσμοί και τα συμφέροντα του τόπου…

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  -  Θανάσης Κουκοβίστας
 Στην συνέντευξη της Δευτέρας (δημοσιεύτηκε προχθές) ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στην συγκέντρωση φορέων της περασμένης Παρασκευής, σε μία αποστροφή του λόγου του είπε επί λέξη:
«Η συνεδρίαση της Παρασκευής, επειδή ακούστηκαν πολλά και διάφορα, έγινε ύστερα από ανοικτή πρόσκληση του Δήμου.
Εδώ δεν καλεί παρά μόνον ο δήμαρχος. Υπήρξε πρόταση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκο, αλλά η αξιολόγηση και η πρόσκληση έγινε από εμένα. Επομένως τα όποια βέλη να στρέφονται εναντίον μου».
Κατ' αρχήν το σωστό είναι ότι εντός του Δημαρχείου καλεί ο Δήμος και ο δήμαρχος κατ' εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Απ' ό,τι όμως γνωρίζουμε δεν υπήρξε κάποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα συνεδριάσεών του. Άρα, η πρόσκληση και η αξιολόγηση έγινε προσωπικά από τον δήμαρχο, όπως έχει το δικαίωμα και όπως ο ίδιος είπε αμέσως μετά ότι ο ίδιος έκανε την αξιολόγηση και απηύθυνε την πρόσκληση.
Δεύτερο, μίλησε για συνεδρίαση.
Αν και ο ίδιος είναι φιλόλογος, φαίνεται να παρανοεί την σημασία του ρήματος συνεδριάζω. Δεν συνεδριάζουν παρά μόνο θεσμοθετημένα όργανα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το Δ.Σ. του οποιοδήποτε σωματείου. Όλα τα άλλα είναι συγκέντρωση, συνεύρεση, παρασυναγωγή ή οτιδήποτε άλλο. Άρα μιλάμε για συγκέντρωση ή για ανοικτή συνέλευση. Είναι δικαίωμα των συγκεντρωμένων να προχωρήσουν και στην δημιουργία άτυπου οργάνου κι έτσι να αναγγέλλουν ότι θα συγκεντρώνονται κάθε δύο μήνες ή όποτε τους γουστάρει!
Θα έλθουμε σε μία αντιθεσμική ενέργεια του δημάρχου.
Η επιστολή που εστάλη στο Ελεγκτικό συνέδριο για τη σημερινή συνεδρίασή του φέρει και την υπογραφή του. Η επιστολή, έτσι και αλλιώς, είναι μια κάποια άσκηση επιρροής σε δικαστικές αποφάσεις. Αν κάποιοι πολίτες το θεωρούν ανεκτό αυτό, έστω και αν είναι βουλευτές, είναι απαράδεκτο για κάποιον που κατέχει θεσμικό αξίωμα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις άλλου θεσμικού οργάνου.
Ας έλθουμε όμως στις διεκδικήσεις που προέβαλαν οι συγκεντρωμένοι, την απόδοση στην κυκλοφορία της παράκαμψης του δρόμου Παραδείσια- Τσακώνα, την επέκταση του φυσικού αερίου μέχρι την Καλαμάτα και την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού και ό, τι σκέφθηκε κάθε πικραμένος αντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Για το φυσικό αέριο και την διανομή του και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας έχει ήδη προ διμήνου υπογραφεί σύμβαση με την ΔΕΣΠΑ.
 Άραγε τι διεκδικεί ο δήμαρχος, τα αποφασισμένα;
Είναι γνωστοί οι αγώνες για την ολοκλήρωση της οδού Τρίπολη- Καλαμάτα και της Ολυμπίας Οδού και των βουλευτών του νομού και του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και των υπολοίπων δημάρχων, αλλά και του ιδίου του Παν. Νίκα. Άρα τι παραπάνω διεκδικούν οι συγκεντρωθέντες της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στους τοίχους της οποίας κρέμονται πίνακες και φωτογραφίες των προηγουμένων δημάρχων; Σεβόμενος την ιεραρχία έπρεπε να καλέσει φορείς με σκοπό να στηρίξει τις πολιτικές επιλογές και τον αγώνα της υπερκείμενης αρχής, εκτός αν διαφωνεί με την πολιτική Τατούλη, οπότε έχει και καθήκον να το ανακοινώσει δημόσια.
Ο Θανάσης Πετράκος που έκανε την πρόταση, την οποία αξιολόγησε και αποδέχθηκε ο δήμαρχος, έτσι κι αλλιώς είναι απέναντι και στον Πέτρο Τατούλη και στην κυβέρνηση και δικαιολογείται θεσμικά.
Φαίνεται ότι μίκρυνε τα κριτήρια αξιολόγησης ο Παναγιώτης Νίκας και δεν στάθηκε με τον ανάλογο σεβασμό και τη βαρύτητα του αξιώματός του, απέναντι στο κόμμα που τον εξέλεξε και τον Μεσσήνιο πρωθυπουργό, τις παρεμβάσεις του οποίου για τα Μεσσηνιακά ζητήματα γνωρίζει από πρώτο χέρι.
Δεν φθάνει να δηλώνεις ότι στηρίζουμε το κόμμα με την βοήθεια του οποίου εκλεγήκαμε, αλλά χρειάζεται να το επιβεβαιώνεις με πράξεις, εκτός αν θεωρείς ότι στην παρούσα φάση το κόμμα που στηρίζεις εναντιώνεται στα συμφέροντα του τόπου. Όμως κάτι τέτοιο από τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου δεν προκύπτει. Αντιθέτως μάλιστα πολλές φορές έχει επαινεθεί από τον Παν. Νίκα για την στήριξη στην πόλη και τη Μεσσηνία.
Και κάτι τελευταίο.
Μόνον ο Μητροπολίτης έχει το δικαίωμα, σεβόμενος μόνον τους νομοκανόνες που έχει θεσπίσει η Εκκλησία, έχει την απόλυτη δικαιοδοσία να καθορίζει κατά την βούλησή του τα της μητρόπολης. Ένας αιρετός άρχοντας οφείλει να άρχει σεβόμενος όχι μόνον τους θεσμούς και τους νόμους, αλλά και το δημόσιο αίσθημα και να μην δίνει το δικαίωμα να μιλούν για «τζάμπα μάγκες», όπως χαρακτήρισε τους συγκεντρωθέντες ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, που έχει αγωνιστεί με πάθος και για το στρατόπεδο και για τα οδικά δίκτυα και για πολλά άλλα.
Ας το πούμε απλά: 
Ο δήμαρχος «τσίμπησε» στο αίτημα Πετράκου για επικοινωνιακούς λόγους.
Γι' αυτό έγινε και η συνάντηση που, δυστυχώς, για τον δήμαρχο ήταν πολιτικά μονόπατη και ως τέτοια μειωμένης δυναμικής και απήχησης.
Ο κ. Νίκας εξετέθη πολιτικά αλλά ως επίμονος άνθρωπος υπερασπίζεται την επιλογή του. Και καλά κάνει. Ας μη «μαλώνει» όμως τους άλλους που αγνόησαν και επέκριναν την αξιολόγησή του.
Γιατί τότε απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι απολογείται για μια λάθος επιλογή και «επιτίθεται» αμυνόμενος, για επικοινωνιακούς λόγους.
Δεν είναι βέβαιο όμως ότι στηρίζοντας άκριτα τις όποιες διεκδικήσεις για αντιπολιτευτικούς λόγους, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του τόπου ή οι μικροκομματικές σκοπιμότητες της στιγμής, τις οποίες ο δήμαρχος στο σωστό χρόνο οφείλει να αντιλαμβάνεται και να διαχειρίζεται αναλόγως.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου